Политолог: Ако са повече партиите в следващия парламент, по-лесно ще се стигне до мнозинство за правителство
Секция: Анализи
19 Май 2024 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолог: Ако са повече партиите в следващия парламент, по-лесно ще се стигне до мнозинство за правителство

/КРОСС/ В следващия парламент ще има между 6 и 8 партии. Парадоксално е, но ако са повече партиите, по-лесно ще се стигне до мнозинство за правителство. По-малките играчи са по-склонни да участват различни мнозинства. Това каза политологът Стойчо Стойчев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

По думите високата избирателна активност е нож с две остриета за малките формации, които се явяват на вота. Тя означава повече гласове за тях, но също и по-висок праг от гласове за влизане в парламента.

„В момента протестният вот трудно може да бъде обран - няма нови лица. Ние в България обикновено гласуваме много партийно, когато гласуваме обичайно и традиционно, и когато гласуваме протестно, гласуваме за личности или лица. Това лице в момента липсва. Нямаше време може би да бъде произведен такъв тип кандидат от политическите инженери. Затова може би протестният вот ще се реализира през неучастие в гласуването изобщо", смята Стойчев.

Според проф. Светослав Малинов разочарованите избиратели едва ли ще отидат да гласуват заради липсата на нови играчи.

Той не очаква по-висока активност от тази на последните избори за национален парламент. Малинов смята, че никоя от малките формации не се доближава до прага за влизане в националния парламент. Една от причините за това е провалът на ротацията в кабинета „Денков-Габриел".

Неговата прогноза е, че големи промени няма да има и в новия Европейски парламент.

Избирателите са изморени и не виждат смисъл да гласуват за хората, за които са гласували преди това.

Исканията на синдикатите във висшето образование са изпълнени и планираният за утрешния ден протест вероятно няма да има, заявиха те. „Ефективна стачка няма да има, но остава готовността за нея, ако не бъдат изпълнени поетите ангажименти", заяви Стойчев.

бТВ, „Тази неделя"