Евтим Милошев: Очакванията ни за летния сезон са много големи
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2024 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евтим Милошев: Очакванията ни за летния сезон са много големи

/КРОСС/ Очакванията ни за летния сезон са много големи. Според оптимистичните прогнози ръстът ще е над 10%. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „Неделя 150" на БНР.

Възстановяването на туристическия сектор след COVID пандемията върви по-бавно в сравнение с останалите европейски страни, отбеляза той. „Това, което ни дава оптимизъм за тази година, е, че за първите три месеца на годината според Европейската туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 г. Това е много добър показател", обясни той.

Само през почивните дни в началото на май са регистрирани около 80 000 туристически регистрации, което по думите му е добър старт на сезона.

Връщането на 20-процентната ДДС ставка за туристическия бранш от 1 юли ще създаде трудности, смята министърът. „Всички заявки и записвания на организирания туристически поток от чужденци, които идват в България, са започнали при 9-процентна ставка. Когато бизнесът е започнал едно данъчно събитие в едни условия, би било некоректно и несправедливо да се завърши при променени обстоятелства. Специално при туроператорите ДДС-то се изчислява на база маржа, който те правят. Това вече е вид държавна помощ. Интензитетът на държавна помощ също е фактор. Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме най-малко да поставим този въпрос на дискусия, ще направим нашите постъпления най-вече към Министерство на финансите", заяви Евтим Милошев.

Най-големият проблем в туристическия сектор е липсата на кадри. Голяма положителна стъпка са приетите в последните дни на работата на Народното събрание две поправки в Закона за чужденците в България за виза C и D.

поред него двете поправки ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.

Голям е проблемът с издаването на визи в Средния изток например. „Консулските ни служби в Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, Алмати са с малък капацитет и голямата битка е Външно министерство и по-специално Консулският отдел да могат да вдигнат този капацитет. Да, водим непрекъснати разговори в тази посока, имат съзнанието за това, но времето тече. Записванията в Индия в момента, където може би е най-голямата криза, са чак за края на годината вече", даде пример Милошев.

Работодатели на големи туристически обекти по Черноморието са обещали на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от миналата година.

Тази година 23 плажа са получили „син флаг", което е световен стандарт за чистота. А областните управители имат ангажимент да изберат спасителните екипи на плажове, които не са отдадени под наем или на концесия.

Относно сигурността на туристите в големите комплекси, Милошев, съобщи, че има уверението на Калин Стоянов и след изборите на 9 юни ще има командировани полицаи по черноморските ни курорти. Освен това и от чужбина ще има служители на сигурността, представители на държави с най-многобройни туристи у нас - Полша, Чехия, Румъния и др.

Самият бизнес има интерес да си подобрява туристическия продукт и постоянен контрол от институциите - МВР, Министерство на здравеопазването, МОСВ и Министерство на земеделието, коментира министър Милошев.

"Водата ни е чиста и трябва да се знае, не трябва сами да се хейтим и да създаваме лъжливи новини, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо много добро. Мога да кажа: Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете", препоръча министърът на туризма.

Той обеща, че няма да излиза в отпуска, защото е недопустимо в разгара на туристическия сезон министърът да почива.

„Да ме разпънат на кръст, ако си позволя почивка в сезона. Всяка година аз прекарвам на българското море и ще почивам, ако не съм министър", зарече се Милошев и сподели, че министерският пост е преобърнал живота му.

БНР, „Неделя 150"