Повече от 800 участници в Маратона на приятелството в Плевен
Секция: СПОРТ
19 Май 2024 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 800 участници в Маратона на приятелството в Плевен

/КРОСС/ Повече от 800 участници стартираха в различните дистанции на Маратона на приятелството в Плевен, който се състоя днес за десети път. Те са от над 17 националности, каза Станимира Георгиева от "Айс Опън", съорганизатор на спортното събитие. 

Около 290 са само записалите се в дисциплините - класически маратон (42.2 км), полумаратон (21,2 км), 10-километрова дистанция и щафета. Повече от 500 са регистрираните деца които се състезават в специалния формат Fun Run Kids.

Най-възрастният участник е на 78 години. За осми път част от маратона е и 77-годишният Алън Кей, който е най-възрастният сред чужденците.

Маратонът на приятелството бе открит от кмета на община Плевен д-р Валентин Христов и председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който стартира в трикилометровия крос "Аз мога". Тази година в маратона се включи отново и Оливър Патън от посолството на Великобритания у нас. 

Плевенският маратон е символ на силата на човешкия дух и приятелство. Той помага за изграждането на общество, в което хората с увреждания срещат уважение за своите способности, таланти и потенциал, казва в поздравлението си към организаторите и участниците в маратона посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Кенет Мертен, което бе прочетено при откриване на надпреварата. 

Маратонът на приятелството в Плевен популяризира не само активния начин на живот за цялото семейство, но и традиционно подкрепя благотворителни каузи. Тазгодишното издание набира средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция.