Доц. Искрен Иванов: След авиокатастрофата няма да има промяна в политиката на Иран
Секция: Анализи
21 Май 2024 06:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Искрен Иванов: След авиокатастрофата няма да има промяна в политиката на Иран

/КРОСС/ Ще доведе ли до сътресение в региона и в света смъртта на Раиси и ще има ли промени във вътрешната и външната политика на Иран? Темата снощи коментира политологът и експерт по международна сигурност доц. Искрен Иванов в „Интервюто в Новините на NOVA".

Президентът и министърът на външните работи на Иран загинаха при катастрофа с хеликоптер. Машината изчезна от радарите в неделя на връщане от границата с Азербайджан. Няма оцелели - на борда са били и още седем души.

Според политолога не се очакват промени във формулата на властта на страната. „Вътре в Иран има фракции, които спорят за власт, но не мисля, че ще има отражение във външната политика - има твърд консенсус, че Западът е врагът и иранското влияние трябва да се разраства в Близкия Изток", каза доц. Иванов.

По думите на доц. Иванов ситуацията в региона ще остане в рамките на допустимото. "Големите актьори - САЩ, Русия и Китай са против ескалирането на напрежението, тъй като това може да подпали пълномащабна война", отбеляза той.

"Външната политика на Иран има три основни стълба: доразвиването на иранската ядрена програма, противопоставянето на Израел и съюзниците му и засилване на контактите с Русия", обясни експертът.