Зам. министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова оглави Обществения съвет “Икономика на светло“
Секция: ИКОНОМИКА
21 Май 2024 06:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам. министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова оглави Обществения съвет “Икономика на светло“

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова вчера оглави Обществения съвет „Икономика на светло". Създаден през 2009 г. по инициатива на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с цел по-добрата координация и сътрудничество на национално равнище за ефективно формулиране и прилагане на стратегии за борба с неформалната икономика, Съветът обединява усилията на държавни органи, социални партньори, общини, медии, гражданско общество, за прекратяване на сивите практики, за борба с корупцията и за осигуряване на честна конкурентна среда (https://www.ikonomikanasvetlo.bg/index.php?section=INT&aid=89&subid=101&lang=).

Заместник-министърът на финансите Мартин Дановски, който замести г-жа Петкова, посочи, че избирането й за председател е отговорност и ангажимент, тъй като „Министерство на финансите винаги е било ангажирано в процесите за намаляване на дела на неформалната икономика, изсветляването на плащанията и увеличаване на прозрачността".

„Недекларираният труд и сивата икономика не просто изкривяват пазарната среда, те поставят цялото общество в риск от икономическа и социална нестабилност. Тези две явления представляват сериозно предизвикателство за всяка съвременна икономика, подкопават правилата на законната търговия и водят до значителни загуби на държавни приходи от данъци и осигуровки. Липсата на реформи и недоброто функциониране на редица системи влияят върху изсветляване на икономиката. Това ограничава възможностите за публични инвестиции в образование, здравеопазване и социална сигурност", заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев при откриването на първото заседание на Обществения съвет за 2024 г.

Той припомни, че през последните 3 години АИКБ е обучила и консултирала над 450 предприятия и почти 4 100 лица и е изготвила и 51 мерки за борба с недекларираната заетост в тесни консултации и координация с членовете на Обществения съвет. Предложените през 2022 г. насоки за справяне с този феномен включват отчитане във величината на работната заплата и на осигуровките, платени от работодателя, като стимул за работниците да настояват за честни и прозрачни трудовоправни отношения. Бяха разработени и 19 мерки за укрепване на капацитета и работата на контролните институции, имащи отношение към тези процеси. Членовете на Обществения съвет подчертаха необходимостта от продължаването на работата в тази посока и изразиха своята готовност активно да се включат в нея.

Част от тези мерки и предложения бяха припознати от ресорните министерства и са намерили своето място в нормативната база или отделни стратегически документи, но тези, които целят отдавна наболели реформи, все още стоят на дневен ред, допълни Васил Велев.

„За съжаление, в България политиките за пазара на труда изостават спрямо европейските и международни тенденции. Това създава много сериозна предпоставка за криза в конкурентоспособността както на гражданите, така и на бизнеса ни. АИКБ отдавна работи по тези теми и непрекъснато ги поставя на вниманието на българските политици. Вярвам, че в следващия парламент ще имаме възможност да обърнем сериозно внимание на връзката между пазара на труда и образованието, между сивата икономика и конкурентоспособността. Ще е престъпление, ако не го направим. И в заключение искам само до обявя, че по отношение на т.нар. френска безработица вече сме готови с промените в Кодекса за социално осигуряване. Обезщетенията на безработните вече няма да бъдат изчислявани по еднакъв начин и когато става въпрос за трудова заетост в държава членка на ЕС, ще се взима по-дълъг период от време. Така няма да се създават предпоставки безработни лица да стоят на помощи, а да имат стимул да бъдат интегрирани обратно в пазара на труда ", каза Деница Сачева, председател на Комисия по труда, социалната и демографската политика при 49-то Народно събрание.

И заяви, че за нея ще е от изключително значение да се обърне сериозно внимание на младите хора и включването и реализирането им на пазара на труда. Деница Сачева цитира данни, според които от 40% до 50% от младите хора у нас не смятат за престъпление, че работят без трудов договор. А 25 на сто от тях са съгласни и искат да работят без трудов договор.

За да отговори на нуждите на пазара на труда и новите условия, поставени от дигиталния и климатичния преход, пред които са поставени предприятията и българските заети лица, АИКБ стартира в началото на т.г. проект за „Комплексен подход за осигуряване на мотивирани квалифицирани човешки ресурси".

Главният секретар на АИКБ доц. д-р Милена Ангелова, която е и ръководител на проекта, представи проекта пред Обществения съвет. „В следващите четири години ще работим в няколко направления - ограничаване на сивата икономика, повишаване на привлекателността на ключови професии, разработване на мерки за по-лесното адаптиране на предприятията и заетите лица към двойния преход, както и надграждане на композитния индекс „Икономика на светло". Първите резултати от проекта вече са факт. Идентифицирахме 89 професии и 145 длъжности от 17 икономически сектора, които са ключови за развитието на българската икономика. Предстои ни да разработим модели и инструменти и разчитаме на членовете на Обществения съвет за предложения относно техния обхват и дейностите за реализиране на широка информационна кампания. АИКБ иска и ще работи за икономика на светло и за конкурентен български бизнес", каза доц. д-р Милена Ангелова.