Министър Малинов обсъди финансирането на проекта за нови ядрени мощности с президента на Ексим Банк
Секция: ИКОНОМИКА
21 Май 2024 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Малинов обсъди финансирането на проекта за нови ядрени мощности с президента на Ексим Банк

/КРОСС/ "Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети в работата на настоящето правителство. Уверени сме, че в тясно сътрудничество с нашите американски партньори от Уестингхаус ще успеем да следваме приетия с решение на Народното събрание на Република България от 18.12.2023 г., график за изграждане на 7-ми блок". Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на срещата си с Рита Люис - председател на борда на директорите и президент на Ексим Банк.

Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е официалната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Тя е независима агенция, чиято мисия е да подкрепя американските компании в развитието на местни и международни проекти. Съгласно предварителния график по цитираното решение на Народното събрание, в срок до 30.07.2025 г. следва да завършат преговорите за осигуряване на външно финансиране с финансиращи институции за изграждане на нови ядрени мощности.

От страна на президента на Ексим Банк бе потвърдена приоритетността за финансиране на проекта в България. По думите на Рита Люис банката ще стартира действия на оперативно ниво, за да бъде осигурено финансиране съгласно графика на парламента. "Разчитаме на опита и експертизата на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати, за да бъде изграден 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" в заложените срокове. Уверен съм, че с присъединяването на банка от ранга на Ексим в проекта, той ще е още по-привлекателен и за други финансиращи институции", подчерта министър Малинов. По време на разговора бяха набелязани необходимите стъпки за ускоряване на процеса по финансиране.