Среща в МЗ за изграждане на Национална детска болница
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2024 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща в МЗ за изграждане на Национална детска болница

/КРОСС/ На 21 май 2024 г. в Министерството на здравеопазването се проведе въвеждаща среща между представители на ведомството, Здравната инвестиционна компания, Обществения съвет за детска болница, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и консултантския консорциум, който ще изготви проектите за структура, функционална програма и план за оборудване и обзавеждане на Националната детска болница.

Целта на срещата беше да се очертаят стъпките към създаване на лечебно заведение от ново поколение, каквото до момента страната ни не е изграждала.

Първата от тях е създаването на документ, който се нарича „План за капацитета" и включва отговор на ключовия въпрос за структурата на бъдещата болница. Този план трябва да съдържа:

  • Профил на здравните услуги, които лечебното заведение трябва да предлага, като се анализира настоящото положение и се предвиди 15-годишен хоризонт.

  • Дефиниране и количествено определяне на параметри на планиране (брой легла, операционни зали, кабинети за консултации и т.н.).

  • Определяне на вида и обхвата на здравните услуги, начина, по който ще се предоставят и пътя на пациента в рамките на болницата.

Този документ ще е готов след два месеца. След като в рамките на 15 дни бъде обсъден от българска страна и бележките на нашите институции бъдат отразени, въз основа на този план ще започне паралелна работа по другите два документа: функционална програма и план за оборудването.

Функционалната програма включва:

  • Оразмеряване и класификация на видовете помещения;

  • Определяне на отношенията между различните помещения и структури - как трябва да са разположени и как трябва да бъдат свързани помежду си в рамките на сградата;

  • Изготвяне на подробен списък на съоръженията за настаняване и оборудването;

  • Създаване на база данни с подробна информация за характеристиките на 40 типа помещения;

  • Създаване на примерни 3D проекти за всяко от описаните 40 типа помещения.

 

Планът за оборудването включва:

  • Определяне на нуждите от технологично и битово оборудване по макрокатегории, подкатегории и т.н.;

  • Списък на необходимото оборудване за всяко отделно помещение;

  • Разработване на цялостна и частична количествена сметка по списъка за оборудване;

  • Очакван предварителен бюджет;

  • Интегриране на базата данни от функционалната програма с данните за оборудване и обзавеждане;

  • Препоръки за стратегия за закупуване на оборудването.

Тези два документа ще са готови в рамките на 5 месеца и също ще трябва да бъдат официално приети от българска страна.

Междувременно през юли е планирано двама души, определени от българска страна, да посетят две аналогични специализирани педиатрични болници в Испания, да се запознаят с начина им на функциониране и процесите на имплементиране на модерните технологии в тях.

Ангажиментът на консултантите завършва с изготвяне на финален доклад, който да даде препоръки за:

  • Стратегия за възлагане на обществени поръчки

  • Стратегия за управление на проекта, която да осигури устойчивост и качество

  • Препоръки относно нужните експертни роли и профили при сформиране на екипа за управление на проекта

Този последен доклад трябва да е готов в края на януари 2024 г.

 

Кой ще работи по този проект?

В консултантския екип влизат служители от дивизия „Здравеопазване" на Европейската инвестиционна банка. Испанската компания, която банката е наела за разработването на проекта, има международен опит в инфраструктурните проекти, в това число в планирането на дизайна и процесите на над 200 болници в повече от 10 държави.

Компанията има опит и в България, тъй като е консултирала планирането на детската болница в Бургас. По време на срещата консултантите разказаха, че работата по проекта в Бургас е отнела повече време, заради нуждата от първоначално запознаване с българската нормативна уредба. Натрупаният опит и знания за особеностите на българската здравна система ще бъдат от полза при разработването на документите за бъдещата Национална детска болница. Освен това, в екипа са включени български експерти, които ще отговарят именно за съгласуване на всички препоръки с изискванията на националната уредба.

На срещата в Министерството на здравеопазването експертите подчертаха, че подготвяните от тях доклади не са архитектурен проект, но съдържат всички предварителни проучвания, необходими за качествено задание и в резултат - качествен проект.

Споразумението между Здравната инвестиционна компания и ЕИБ не включва и пълен финансов и икономически анализ. Изготвените документи обаче ще дадат възможност за много по-ясно и прецизно остойностяване на проекта за Национална детска болница.

За Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата е най-голямото у нас обединение на 130 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България. Повече от 200 хиляди български деца и над 100 хиляди семейства годишно получават подкрепа от нашите организации и професионалисти.

Уебсайт: https://nmd.bg/

Facebook: https://www.facebook.com/nmdbg

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nmdbg

За повече информация: Благовеста Симеонова, Комуникация и събития, Национална мрежа за децата

blagovesta.simeonova@nmd.bg

+359 888 949883