Тържествен концерт „Splendour Musicus“ - 29 май, 19,00 ч., зала „България”
Секция: КУЛТУРА
22 Май 2024 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тържествен концерт „Splendour Musicus“ - 29 май, 19,00 ч., зала „България”

30 години дипломатически отношения между република България и суверенния Малтийски орден

/КРОСС/ По традиция и тази година в края на месец май започват музикалните седмици на София. Фестивалът има честта да отбележи специалната годишнини от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден с тържествен концерт.

По този повод в зала „България" на 27 май от 14,00 ч. ще се проведе пресконференцията, на която ще присъства Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден в България и участници в концерта.

Годишнината ще се ознаменува на 29 май със специален концерт "Splendour Musicus" на тема „Рицарство". Малтийският орден е много древен рицарски орден, основан в Йерусалим през 11 в. и по време на неговата история рицарите са били също така в Родос и Малта.

След 1834 г. седалището на правителството на Ордена е в Рим, с много малка територия, но Орденът наброява близо 15 000 члена и хиляди доброволци по целия свят. Днес той работи в 120 страни, грижейки се за хора в нужда чрез медицински, социални и хуманитарни проекти. В България орденът е реализирал над 550 дейности и дарения в 250 различни населени места.

Тържественият концерт посветен на рицарството, под надслов SPLENDOUR MUSICUS - Amor vel Roma, е проект на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените съвременни български диригенти, специалист в областта на бароковата музика, ето защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Хендел, Вивалди, Андре Гретри и Хенри Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение, вдъхновено от минезингера от 13 век Волфран фон Ешенбах. Концертът е част от програмата на МФ "Софийски музикални седмици"

Програмата на събитията може да видите тук:

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

https://www.sofiaweeks.com/