28 души са обвинени по делото за приютите на ужасите в Румъния
Секция: СВЯТ
22 Май 2024 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
28 души са обвинени по делото за приютите на ужасите в Румъния

/КРОСС/ Двадесет и осем души са подведени под съдебна отговорност по дело за малтретиране на възрастни хора в домове за социални грижи в Румъния във връзка със случай, който нашумя миналата година и бе наречен от местните медии „приюти на ужасите".

Повдигнати са обвинения за експлоатация на хора и злоупотреба с власт на 28 лица, сред които управителят на дома за възрастни хора в град Волунтари близо до Букурещ Щефан Годей, съобщава Аджерпрес. Случаят се разследваше от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Аджерпрес уточнява, че от дирекцията не са съобщили за даване на ход на делото, но то е било регистрирано в понеделник в трибунала на Илфов - окръга, в който попада град Волунтари.

Сред обвиняемите е и началник от Дирекцията за социални грижи и закрила на детето в Илфов.

През юли 2023 г. близо 100 възрастни хора бяха спасени от три институции за социални грижи във Волунтари, където обитателите, много от които хора с увреждания, са били бити, подлагани на глад и принудителен труд. Румънските медии нарекоха случая „приюти на ужасите". Разкритията доведоха до масови проверки в този тип институции в цялата страна, бяха уволнени някои длъжностни лица, а двама министри подадоха оставки.

Според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) през ноември 2020 г. в окръг Илфов са създадени две организирани престъпни групи с цел експлоатация на хора с увреждания и хора в уязвимо положение. Експлоатацията на жертвите се е извършвала чрез подлагането им на нечовешко или унизително отношение, принудителен неплатен труд и физическо насилие.

Хората са били лишавани от достатъчна и подходяща храна, от лекарства и грижи, като същевременно са били държани в подчинение на членовете на организираните престъпни групи с цел получаване на неправомерни финансови облаги от лидерите на групите и други членове, посочва Аджерпрес, като се позовава на ДРПОПТ.

До момента не е съобщена датата, на която ще започне съдебният процес.