Назоваха руското оръжие, засенчващо аналозите от НАТО
Секция: Технологии
22 Май 2024 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Назоваха руското оръжие, засенчващо аналозите от НАТО

/КРОСС/ Руският изтребител от пето поколение Су-57 превъзхожда F-16, който Западът обещава да достави на Украйна, което снижава потенциалната ефективност на американския самолет за Въоръжените сили на Украйна, пише Newsweek.

„Докато F-16 ще осигури надеждност и гъвкавост за отбраната на Украйна, подобрените възможности на Су-57 за ниска радиолокационна забележимост представляват сериозно предизвикателство", подчертава изданието.
Отбелязва се, че руският изтребител може да носи голямо разнообразие от въоръжение и също така е способен да лети със свръхзвукова крейсерска скорост. Освен това, допълва изданието, Су-57 има способността да се синхронизира с наземните радари, което му дава колосално преимущество пред американския F-16.
Су-57 е многофункционален изтребител от пето поколение, разработен от руската компания «Сухой».

Предназначен е за унищожаване на всички видове въздушни, наземни и надводни цели. Руският самолет е способен да лети със свръхзвукова крейсерска скорост, освен това разполага с вътрефюзелажно въоръжение, радиопоглъщащо покритие и най-нов набор от бордово оборудване.

По-рано съобщихме/ EurAsian Times: Русия опроверга западните митове, използвайки Су-57 в Украйна

Русия направи пробойни в многото митове на Запада за изтребителя Су-57 от пето поколение. Това мнение сподели индийският военен анализатор Виджиндер Тхакур.

Военните на Руската федерация официално потвърдиха използването на най-новите изтребители Су-57 в рамките на специалната военна операция в Украйна. Отбелязва се, че по време на бойните полети самолетът е потвърдил способността си да решава задачи за поразяване на въздушни и наземни цели. Според индийския експерт по този начин Русия разсея много митове на Запада за новия си изтребител. Това съобщава EurAsian Times.

«Русия потвърди използването на изтребители Су-57 в Украйна - те не само унищожават цели, но и правят пробойни в западните митове», пише авторът на индийското издание.

Експертът на EurAsian Times посочва, че коментарите на руската страна показват, че Су-57 се използват в две направления - «въздух-въздух» и «въздух-земя». И в двата случая самолетът е повече от успешен. На този фон възникват въпроси у западните военни експерти, които през последните няколко години изразяваха съмнения относно възможностите на новия руски изтребител.

На Запад има широко разпространен мит, че руските Су-57 се откриват много по-лесно с радар, отколкото американските стелт изтребители F-22 и F-35.

Тези твърдения обаче не са верни.

Експертът на EurAsian Times твърди, че руските изтребители са много добри в това да остават незабелязани от вражеските радари, например ще бъде изключително трудно за американските системи за ранно предупреждение и контрол да ги засекат.

„Су-57 може лесно да излети до разстоянието, необходимо за нанасяне на удар, и да остане незабелязан дори от най-силния враг", отбелязва експертът на EurAsian Times.

Дори ако американската армия изстреля своите самолети за ранно предупреждение E-3 или E-8 във въздуха, руският изтребител ще може да се промъкне на разстояние за поразяване и да изпълни възложените му задачи. Авторът счита, че успешният опит със Су-57 свидетелства за провала на западните митове за тези руски военни машини.