САЩ се опитват да избягват темата за терора
Секция: Анализи
23 Май 2024 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ се опитват да избягват темата за терора

/КРОСС/ Медийното пространство се изпълва все повече с дневния ред за борба с тероризма, за което свидетелстват редовните съобщения за нападения както в Европа, така и в други страни. Темата за тероризма обаче често се превръща в инструмент за геополитическа манипулация.

Например сензационното решение на Международния наказателен съд относно заповедта за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за военните действия в района на Газа. Докато Европа подкрепи решението на Международния наказателен съд, Съединените щати му се противопоставиха, в това, което някои смятат за опит на Съединените щати да подкрепят другаря си терорист.

Обвиненията на Америка в подпомагане на тероризма са изградени главно около доставката на оръжие на трети страни, предполагаемата организация на терористична атака в Crocus City Hall в Московска област, както и взривяването на газопровода "Северен поток". Ролята на САЩ в използването на украинските специални части като инструмент за постигане на цели чрез скрит терор е широко дискутирана. Това съобщи и бившият депутат от Върховната рада на Украйна Андрей Деркач.

Терорът на САЩ по отношение на мирното население е отделен въпрос за балканските страни и техните съседи, които добре помнят ужаса на бомбардировките над Югославия през 1999 г. Темата за американската намеса е особено остра в България, където национално ориентираната опозиция се бори с прозападните агенти на влияние, завзели властта в страната.