Пет здравословни ползи от консумацията на череши
Секция: Здраве
24 Май 2024 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет здравословни ползи от консумацията на череши

/КРОСС/ Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши и и биваме изкушавани с малкия червен плод във всеки хранителен магазин, в който влезем.

По традиция в началото цените на пазара са доста високи, но това не спира хората да опитат първите за годината череши.

Освен вкусни и традиционни, черешите крият в себе си много полезни хранителни вещества, заради които си заслужава да ги консумираме, докато имаме тази възможност.

Ето и пет добри причини защо да консумираме череши.

Богати са на антиоксиданти

Черешите може и да са дребни плодове, но са изключително богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те съдържат полифеноли, които са голяма група от растителни химикали, помагащи за борбата с клетъчните увреждания.

Освен това намаляват възпаленията и подобряват цялостното ни здравословно състояние. Най-много антиоксиданти ще извлечем, ако консумираме черешите сурови, но дори да ги изстискаме на сок, те пак ще ги запазят. Нивото на антиоксиданти в плодчетата намалява, когато те биват замразени или консервирани.

По-добро възстановяване след тренировка

Има изследване, което доказва, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите помагат за облекчаването на болката в мускулите след тренировка. Също така намаляват възпаленията, причинени от физическото натоварване.

В този случаи вишните може да са по-добрият вариант и този, който ще ни донесе по-добри резултати. Освен това, черешите като цяло подобрят представянето по време на физически упражнения.

Полезни са за сърцето

Не едно и две изследвания показват, че консумацията на плодове е свързвана с намаляването на риска от сърдечни заболявания. Специално при черешите, голяма заслуга за опазването на сърцето върши наличието на калиеви и полифенолни антиоксиданти.

В около 150 грама сладки череши без костилки пък се съдържат около 10% от дневната доза калий, който ни е необходим, пише lifestyle.bg. Именно този минерал е от съществено значение за сърдечното здраве, защото поддържа сърдечния ритъм нормален и помага за премахването на излишния натрий от тялото.

Облекчават симптомите на артрит и подагра

Силният противовъзпалителен ефект, който имат черешите, помага за намаляването и облекчаването на симптоми на артрит и подагра, пише Healthline.

Има изследвания, които показват как консумацията на череши влияе пряко върху намаляването на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP), както и върху намаляването на нивата на пикочна киселина, която бива задържана в организма при подагра.

По-добър сън

Консумацията на череши и сок от вишни всъщност може да подобри качеството на съня. А добре знаем, че здравият сън е от изключителна важност за общото ни здраве.

Ползите за съня се дължат на високата концентрация на растителни съединения в плода. Черешите също така са източник на мелатонин, който помага за регулирането на съня.