Археолози откриха тайни помещения под пирамидите
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Май 2024 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха тайни помещения под пирамидите

/КРОСС/  В света на археологията малко инструменти са направили такава революция в тази област, както георадарът. Тази геофизична техника използва радарни импулси за изобразяване на земните недра. Подобни техники са открили дълги кораби на викингите в Норвегия, изгубени цивилизации в джунглите на Амазония и дори цели римски градове, без да се налага да се забива лопата в земята. Сега георадарът отново даде резултат в близост до един от най-разкопаните обекти в света - Големите пирамиди в Гиза, съобщи Popular Mechanics.

С помощта на георадар - заедно с метод, известен като електрическа съпротивителна томография (ЕСТ), международен екип от изследователи, ръководен от Мотоюки Сато от университета Тохоку, откри това, което се описва като "Г-образна аномалия" в западното гробище близо до световноизвестните пирамиди. Според изследователския доклад на екипа, публикуван в списание Archeological Prospection, структурата е на около 6,5 метра от повърхността, има дължина 33 метра и е била засипана след построяването на пирамидите.

"Западното гробище в Гиза е известно като важно място за погребения на членове на кралското семейство и офицери от висока класа. При първоначалното проучване с георадар и ЕСТ открихме аномалия в северната част на мястото на проучването. Площта на аномалията можеше да бъде установена приблизително, но структурата и местоположението ѝ бяха неясни", се казва в доклада.

Под тази Г-образна структура е имало аномалия, разположена на дълбочина от 16 до 33 фута, която изследователите описват като "силно електросъпротивителна". Подобна аномалия би могла да има няколко обяснения, но екипът идентифицира две основни възможности - смес от пясък и чакъл или "редки разстояния с въздушни кухини". Макар да знаем, че околният район е изпълнен с гробници с плосък покрив, известни на арабски като мастаба, пясъчният участък, където е открита аномалията, не е бил толкова интензивно разкопан, до голяма степен защото в района няма впечатляващи структури, които да изискват задълбочено проучване.

И така, какво точно може да представлява тази Г-образна структура и нейната долна аномалия? Сато твърди, че структурата вероятно не е естествена, тъй като формата е твърде остра.

"Възможно е тя да е била вход към по-дълбока структура", пишат Сато и колегите му в статията. Тази по-дълбока структура подозрително прилича на гробница. "Смятаме, че приемствеността на плитката структура и дълбоката голяма структура е важна. От резултатите от проучването не можем да определим материала, причиняващ аномалията, но е възможно това да е голяма подземна археологическа структура".

Разбира се, както е при почти всички георадарни проучвания, археолозите ще трябва да започнат да копаят, ако искат да разберат какво точно лежи заровено под пясъка - процес, който изследователският екип се надява да започне скоро.