Проф. Петър Стоянович: Трябва да покажем, че можем да действаме като нация и цивилизовано
Секция: Коментари
25 Май 2024 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Петър Стоянович: Трябва да покажем, че можем да действаме като нация и цивилизовано

/КРОСС/ Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България, съобщиха от Фонд „Цар Борис и царица Йоанна". Пренасянето ще стане до месец.

„Това е важно, защото трябва да мислим държавнически и като наследници на поколения преди нас. Трябва да покажем, че можем да действаме като нация и цивилизовано, независимо кой каква оценка иска да даде на неговото управление", коментира в предаването „Тази събота" историкът проф. Петър Стоянович.

„Когато Фердинанд I абдикира през 1918 година след края на Първата световна война, до 1948 година той очаква да съумее да се върне поне като гост в България и да намери вечен покой в България", добави той.

„Защо тленните му останки не са пренесени досега - отговорът чука на вратата. Единият му син е разстрелян като куче през 1945 година. Другият му син - цар Борис III, е изровен, а гробницата му е взривена. Как да се върне? Няма как да се върне. Затова той е погребан в град Кобург. Той е погребан в походен сандък в червен цвят. Лежи там и чака", посочи историкът.

„Проблемът за „вината" е малко тъжен. Успехът за военни, политически и икономически победи има ужасно много бащи, а погромът има само една майка. Колкото по-бързо ѝ се припише всичкото зло, както при Фердинанд, той се превръща в жертвен агнец, в курбана, който трябва да олицетвори погрома, който претърпява България. Далеч съм от мисълта да оневинявам него и неговия антураж. За вината е важно да се подчертае, че държавният глава носи най-голямата вина, но същата вина носят политическият елит и българското офицерство и генералитет, колкото и да се славим с победите на армията. В последните 10 години малко по-обективно започна да се гледа на неговото управление", каза проф. Петър Стоянович.

„На фона на днешните еднодневки, Фердинанд е управлявал 31 години. Това е много дълго време. То може да бъде разделено на мирен период от 25 години и на войните. Ясно е за тях - България губи възможност да осъществи своя национален идеал, но през тези 25 години от една азиатска провинция България става сносна държава. Тази модернизация засяга видните области - армията, строителството, образованието. Засяга и селото. За разлика от много по-късни времена за 25 години ставаме европейска държава. Заслугата на държавния глава не е малка. Той не го е направил сам, а с цялата прослойка на политиците и интелигенцията".

„Всяко подобно връщане на ключова личност от българската история е навременно. Не е страшно, че е закъсняло. Сега е моментът да покажем, както го направиха румънци, сърби, черногорци и руснаците. Те си върнаха всички представители на онова поколение и им отдадоха почести. С това техните държави не станаха монархии, не се промени управлението. Така ще покажем, че можем спокойно да съжителстваме с нашата история", подчерта проф. Стоянович.