Карлос Контрера: Трябва да се създаде европейска агенция за антитероризъм със седалище в София
Секция: Интервюта
25 Май 2024 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Карлос Контрера: Трябва да се създаде европейска агенция за антитероризъм със седалище в София Настояваме и за единни здравни стандарти за ЕС и да се подкрепят българските земеделците

/КРОСС/ Това каза в студиото на БНТ зам.-председателят на ВМРО Карлос Контрера. Той подчерта, че ВМРО с участието си в ЕП два мандата показа как може да се прави политика.

„Неслучайно на консервативната среща на Орбан в Будапеща миналия месец единствената консервативна организация от България, която присъства, бе ВМРО. Това е приветствие за работата на нашите представители в Европейския парламент Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков".

Контрера отбеляза също, че Ангел Джамбазки е показал как се защитават националните интереси в ЕП и как се намират съюзници, за да се подкрепят български каузи. Това е нещо, което другите евродепутати не успяха да направят. Затова и българските граждани трябва да подкрепят ВМРО на изборите.

„ВМРО винаги е била контрапункт на ултралибералната политика. Фон дер Лайен сътвори куп безумия и в следващия мандат няма да подкрепим кандидатурата ѝ за председател на ЕК. Тя сътвори безумията със Зелената сделка, политиката за мигрантите и т.н", категоричен беше още зам.-председателят на ВМРО.

Контрера обърна внимание и на Пакта за миграция, който улеснява трансфера на хора. Според ВМРО и на европейско, и на национално ниво трябва да се приложи политиката на нулева миграция. Това значи преформатиране на Фронтекс.

„Трябва да се създаде европейска агенция по антитероризъм и нейното седалище трябва да е в България. У нас няма седалище на европейска агенция. Нуждаем се от такъв орган, който да контролира политиките по антитероризъм. Ние сме от държавите, които най-много страдаме от вълните на нелегална миграция", подчерта още той.

Между 1 и 3 милиарда от парите на европейците могат да бъдат спестени, ако се намали бюрокрацията, което означава и намаляване на корупцията.

„Това ще отстояваме в следващия ЕП - намаляване на чиновниците и бюрокрацията".

Две ще са водещите теми в следващия мандат в ЕП за ВМРО - земеделието и здравеопазването.

„За фермерите, трябва да се променят регулациите и да се уеднаквят земеделските субсидии за различните държави членки. По отношение на здравеопазването - проблемът с достъпа до лекарства и проблемът с липсата на кадри съществува и в други държави, не само в България. ВМРО предлага въвеждане на минимални стандарти за заплащане в здравеопазването", даде още детайли от програмата на ВМРО Контрера.

По отношение на войната в Украйна той също изрази категоричната позиция на ВМРО, а именно, че Европа сбърка политиката си.

„Трябваше въобще да не позволи да се стига до война. А сега наложените санкции на Русия се плащат реално от европейските граждани".

Карлос Контрера коментира и изборите в РС Македония.

„В Скопие победиха антиевропейските сили. Това, което трябва да се направи оттук насетне, е първо българският парламент да преразгледа френското предложение, а после България да обясни на европейските си партньори, че РСМ не изпълнява ангажиментите си, за които е подписала договори. И докато Скопие не изпълни ангажиментите - да бъдат замразени преговорите за членство в ЕС".

„България има нужда от достатъчно подготвени хора в Европейския парламент", каза още зам.-председателят на ВМРО.