26 май - Световен ден на множествената склероза
Секция: СВЯТ
26 Май 2024 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
26 май - Световен ден на множествената склероза

/КРОСС/ Днес е Световният ден на множествената склероза. Отбелязва се за втори път, като тази година акцентът е върху разбирането на глобалния икономически разход, свързан с болестта.

Множествената склероза (МС) е хронично инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2 млн. души по целия свят. В България болните са над 4500. Диагностицираните са предимно между 20- и 40-годишни. Болестта може да засегне качеството на живот на даден индивид и е свързана с високи разходи за пациентите, техните семейства и обществото като цяло.

Резултати от международно проучване и доклад за въздействието на МС върху световната икономика показва, че в рамките на една средна продължителност на живота крайната цена на болестта за засегнатия, както и за обществото като цяло е 1,2 млн. долара.

Фондация „МС общество в България" отправя апел за повече толерантност към хората с множествена склероза, за разбиране на влиянието, което това заболяване оказва върху живота на страдащите, за осигуряване на подходяща работа и адекватно лечение и грижи, които да запазят по-дълго тяхната трудоспособност.

Международната федерация за МС (MSIF) е създала специално за случая клип на фона на песента на „Ю Ту" Beautiful Day.