Четири съвета как да опазите колената си
Секция: Здраве
26 Май 2024 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири съвета как да опазите колената си

/КРОСС/ Травмите на коляното са доста чести. Хората често забравят важната роля, която играят коленете им в мобилността и ежедневието - докато не възникнат проблеми. Въпреки че смяната на колянна става може значително да помогне на хора, които имат сериозни проблеми с мобилността, би било хубаво да се избегне необходимостта от голяма операция. Добрата новина е, че има много начини да предотвратите наранявания и да поддържате коленете си здрави. HuffPost разговаря с лекари и те споделиха ценни съвети какво да не правим, за да избегнем неприятни последствия в бъдеще.

„Една от грешките, които хората правят, е прекалено бързото скачане към упражнения и преминаването от нула до 100", казва д-р Ерик Гросман, ортопедичен хирург в NYU Langone Health. Според него, когато човек тепърва започва да спортува, той все още не е развил своята толерантност към стреса, така че опитите да се направи твърде много може да доведе до нараняване. Той препоръчва постепенно преминаване към по-интензивни тренировки. Например, ако искате да започнете да бягате, започнете с бавни, кратки бягания върху меки повърхности, вместо веднага да се опитвате да пробягате полумаратон върху бетон.

Болката е вашето тяло, което ви казва, че нещо не е наред. Ако пренебрегнете болката или просто мислите, че можете да тренирате при нараняване, има вероятност да продължите да страдате от дискомфорт.

Като подценяване болката, ще влошите текущото си нараняване и също ще се изложите на риск от бъдещи наранявания", обяснява Даниел Милър, ортопедичен хирург в Orlando Health Orthopedic Institute. Нормално е коляното ви да е леко възпалено или болезнено след тренировка, но внезапна остра болка, подуване или скованост може да е признак за нещо по-сериозно. Д-р Струан Коулман, ортопедичен хирург в болницата за специална хирургия в Ню Йорк и съосновател на Motive Health, отбелязва, че болката в коляното може да бъде резултат от нараняване на една от структурите вътре в коляното, като например разкъсване нараняване на менискус или лигамент. Това също може да е знак, че хрущялът е претоварен и започва да се износва, което води до ранен артрит.

chess queenНе пропускайте загрявката

Преди да започнете тренировка или спорт, е много важно да отделите време, за да загреете правилно тялото си чрез стречинг и леки упражнения. Това ще подготви по-добре вашите мускули и стави за стрес и ще получите максимална полза от упражненията. „Динамичното разтягане и загряване преди тренировка насърчава притока на кръв към мускулите и намалява риска от нараняване на коляното", казва д-р Шон Антъни, асоцииран директор по спортна медицина в Mount Sinai Health System и Mount Sinai West Orthopedic Center. Това може да са разкършване на тялото, скачане или бягане на място, подчерта специалистът.

„Здравословната диета, богата на антиоксиданти и витамини, насърчава здрави стави. Поддържането на здравословно телесно тегло също намалява стреса върху коленните стави, което може да увеличи болката от наранявания на коляното и остеоартрит", казва д-р Антъни. В допълнение към потенциалното намаляване на стреса върху вашите стави, яденето на питателни храни може също да увеличи продължителността на живота ви и да помогне на тялото ви да се справи с други здравословни проблеми.

Източник:БГНЕС