Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово
Секция: КУЛТУРА
26 Май 2024 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

/КРОСС/ Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан", представена от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски" по време на Празника на розата в Карлово 2024, предизвиква голям интерес на жители и гости на града.

Българската маслодайна роза - важен символ за България, с който страната е много прочута из целия свят, включително и в Азербайджан, - каза директорът на центъра София Шигаева-Митреска. Откривайки изложбата г-жа Митреска отбеляза, че идеята за създаването на тези рисунки възниква чрез реализирането на съвместен проект на Центъра за азербайджански език и култура и Националния музей на историята на Азербайджан „Пролетни паралели: Азербайджан-България", когато децата от ателие Uni Kids Club в Азербайджан създават рисунките на българската маслодайна роза, а децата от училища и ателиета в София рисуват орхидея Харъбюлбюл, която расте в Азербайджан. В рамките на фестивала тя също представи газели на Низами Гянджеви на азербайджански с превод на български език, за да българската публика да се доближи до азербайджанската поезия.

Рисунките са били изложени в първото Младежко селище - инициатива на членовете на Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта - Община Карлово, открито в Деня на българската азбука, просвета и култура, което е в рамките на програмата на Празника на розата в Карлово 2024.

Изложбата е знак на взаимно уважение и приятелство между азербайджански и български народ, която ще спомага за взаимното опознаване на традиции и култури, както и за по-нататъшното развитие на културните отношения между Азербайджан и България.