Елена Поптодорова: Сигналът, който Радев подава с отсъствието си, е към външните партньори на България и към политиците у нас
Секция: Коментари
27 Май 2024 07:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Поптодорова: Сигналът, който Радев подава с отсъствието си, е към външните партньори на България и към политиците у нас

/КРОСС/ Защо президентът не се възползва от възможността и не избра да бъде един от ораторите в София пред близо 400 парламентаристи от 32 държави, от 25 партньорски държави, които представляват 1 милиард души? Това попита снощи бившият посланик на България в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова в „На фокус" по Нова телевизия.

Според нея отсъствието му от страната е многозначително в политически план. „Целта е да покаже дистанцираност, неангажираност най-малкото", коментира Поптодорова.

Според Поптодорова сигналът, който Румен Радев подава с отсъствието си, е към външните партньори на България и към политиците у нас. „Особено един от тях, който е особено заинтересован от събитията в България - Кремъл, за него тях това е важен знак. Това е доказателство за позициите на държавния глава и главнокомандващия Същевременно това подхранва екстремни настроения в България. Затова казвам, че ефекта е двоен, особено в период на избори - национални и европейки", подчерта тя.

Политиките на НАТО и тези на Евросъюза са абсолютно координирани и свързани, допълни бившият посланик на България в САЩ.

„Имаме късмет точно сега да се провежда срещата на НАТО в София. Един календар се готви предварително и това, че има съвпадение на толкова други събития, които са се случили, рязко повишава значението на парламентарната асамблея. Това е плюс за България и послание към вътрешната територия", заяви бившият посланик.