Спасител по призвание. Как бивш командос се превърна в единствения кмет-парамедик у нас
Секция: Здраве
27 Май 2024 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасител по призвание. Как бивш командос се превърна в единствения кмет-парамедик у нас

/КРОСС/ В пазарджишкото село Ивайло е възможно кметът да бъде потърсен спешно, за да премери кръвно или да превърже кървяща рана.

Цвятко Луджев е селски кмет с необичайна биография - бивш командос от специалните сили, частен военен наемник в Ирак и парамедик, работил в пловдивската спешна помощ.

Самият той казва, че не се радва, когато го търсят по здравословни причини, но щом се налага, винаги е насреща да помогне.

"Някой от селото, като се нуждае да премерим кръвното, правя една кардиограма. Идвам до личния лекар - показвам, той назначава терапия", обяснява Цвятко Луджев.

По думите му мисията на парамедика е да окаже първа помощ и да прецени дали състоянието е спешно, за да се намеси лекар:

"Диагноза няма как да дам аз. Единственото, което мога да направя, е да проследя основни жизнени показатели", добави кметът на село Ивайло.

"Всяка една линейка, която идва в селото последния месец, аз съм бил на място, преценил съм дали човекът има нужда да бъде транспортиран до болнично заведение", категоричен е Луджев.

След 13 години обучение и поредица опасни военни мисии в чужбина, той осъзнава, че всъщност мисията му е друга - да помага. И да спасява човешки живот. Убеждава се в това още когато става стажант-парамедик:

"Заварихме едно 14-годишно момиченце без жизнени функции - посиняло. И с доктора успяхме по някакъв начин това момиче да го върнем от оня свят. И тогава си дадох сметка, че доста работи съм работил, но по-велико нещо от това да спасиш човешки живот - няма", разказа кметът-парамедик.

Цвятко Луджев е категоричен, че кметуването, службата в армията и спасяването на човешки животи имат нещо общо - изисква се решителност и пълна отдаденост.