Ива Пехливанска: От Съюза на парамедиците настояваме за нова реформа, която да позволи легалното назначаване на парамедици в спешните центрове
Секция: Здраве
27 Май 2024 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ива Пехливанска: От Съюза на парамедиците настояваме за нова реформа, която да позволи легалното назначаване на парамедици в спешните центрове

/КРОСС/ В Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-тревожна. Повече от половината места в Центровете за спешна помощ у нас са незаети от години, а в системата липсват 500 лекари.

От Съюза на парамедиците настояват за нова реформа, която да позволи легалното назначаване на парамедици в спешните центрове. Защо и в момента това не се случва в БНТ "Денят започва" обясни Ива Пехливанска - председател на Съюза на парамедиците в България. Половината от местата за фелдшери и медицински сестри са незаети, каза тя и отбеляза:

Няма план за регулиране на професията съвместно с няколко министерства, за което ние се борим вече година и половина.

По думите й много малко от центровете за спешна медицинска помощ са съгласни да транформират бройките в длъжности за парамедици, защото липсва нормативна регулация на професията и на статута на парамедика в България.