Ден на траур в Харков след въздушен удар по хипермаркет през уикенда
Секция: СВЯТ
27 Май 2024 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ден на траур в Харков след въздушен удар по хипермаркет през уикенда

/КРОСС/ В Харков днес е ден на траур за загиналите при руския удар по строителен хипермаркет в събота. По последни данни жертвите са 16, сред тях - и момиче на 12 години, 43-ма са ранени. До момента са идентифицирани 11 от телата, поне 7 души все още се водят в неизвестност.

Руските обстрели по едноименната област продължават. Двама души са загинали, а 9 са ранени при атаки в района на Вовчанск. Три са жертвите в Донецка област.

По данни на украинската армия най-напрегната остава ситуацията в района на Купянск в Харковска и Покровск в Донецка област.

Президентът Володимир Зеленски също определи положението край Покровск като "най-горещото". По думите му сложно продължава да бъде и в района на Вовчанск и Липци в Харковска област. Според него е важно осъждането на руския терор да доведе до определени последствия:

"За да може най-накрая да имаме достатъчно системи за противовъздушна отбрана за защита на Украйна и нашите градове. И така че у партньорите ни да се появи нужната решимост за превантивна защита от руските терористи - да ги унищожават, преди те да започнат да унищожават живота".

За нуждата от още системи за противовъздушна защита говори и министърът на отбраната Рустем Умеров, който каза, че от началото на годината руснаците са изстреляли почти 10 хиляди авиобомби по украинската територия.

Днес Володмир Зеленски е на посещение в Испания. Той ще се срещне с премиера Педро Санчес и крал Фелипе VI. В сряда Санчес каза, че Киев и Мадрид са готови да подпишат двустранно споразумение за сътрудничество.