Транспортните министри на България и Казахстан обсъдиха мултимодалната свързаност между двете държави
Секция: ИКОНОМИКА
27 Май 2024 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Транспортните министри на България и Казахстан обсъдиха мултимодалната свързаност между двете държави

/КРОСС/ Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на транспорта на Казахстан Марат Карабаев проведоха онлайн среща, на която беше обсъдено развитието на транспортните връзки между двете страни. Участие в срещата взеха и заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков.

Българската страна подчерта, че българските пристанища разполагат със свободен капацитет и възможности за увеличаване на товарооборота между България и Казахстан. При нарастване на стокооборота, пристанищата във Варна и Бургас имат възможност да приемат идващите през Черно море товари от Казахстан. Двамата министри бяха единодушни, че е наличен потенциал за развитие на транспортната свързаност между Азия и Европа. Дискутирано беше и подписването на меморандум за разбирателство за по-добра транспортна и логистична свързаност между страните.

Представителите на българското министерство отправиха покана да бъде организирана визита на компании от Казахстан в двете ни черноморски пристанища, за да се запознаят на място с техните възможности и капацитет.