Русия и Узбекистан подписаха споразумение за строителство на АЕЦ с малка мощност
Секция: Русия
28 Май 2024 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Узбекистан подписаха споразумение за строителство на АЕЦ с малка мощност

/КРОСС/ По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Узбекистан „Атомстройекспорт" (инженерното подразделение на „Росатом") и дирекцията по строителство на АЕЦ към Агенцията за атомна енергия на Узбекистан подписаха договор за изграждане на АЕЦ с малка мощност в азиатската страна.

Проектът предвижда строителство на АЕЦ от 330 мегавата (шест реактора с мощност 55 мегавата всеки) в Джизакска област. „Росатом" ще бъде генерален изпълнител на строителството, като към него ще бъдат привлечени и местни компании.

„Росатом" потвърди световното си лидерство в атомната енергетика, като подписа първия в историята експортен договор за изграждане на малка АЕЦ. И това не е просто предварително споразумение, тъй като това лято започваме строителството", заяви генералният директор на „Росатом" Алексей Лихачов.

„Според прогнозите, търсенето на енергийни ресурси в Узбекистан ще нарасне почти два пъти до 2050 г. и е видно, че стабилната работа на енергосистемата и развитието на икономиката на страната ни трябва да подсигури, освен ВЕИ, и базови източници на енергия. В целия свят се наблюдава нарастване на интереса към създаване на нови атомни мощности, както към АЕЦ с голяма мощност, така и към проекти за малки модулни реактори. Смятаме, че разширяването на сътрудничеството с „Росатом" ще ни позволи да подсилим нашата енергийна система с усъвършенствани атомни технологии", коментира директорът на Агенцията по атомна енергия на Узбекистан („Узатом") Азим Ахмедхаджаев.

Избраната площадка вече е проучена, нейната безопасност е потвърдена, което значително ще съкрати сроковете за реализиране на проекта.