Изборът на България: Сблъсък на мнения на кандидати за евродепутати относно еврозоната и Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2024 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изборът на България: Сблъсък на мнения на кандидати за евродепутати относно еврозоната и Шенген Предизборен дебат с кандидати за евродепутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, "БСП за България" и ИТН

/КРОСС/ Кандидатите за евродепутати Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната - Демократична България", Рада Лайкова от „Възраждане", Румен Гечев от „БСП за България" и Димитър Гърдев от „Има такъв народ" сблъскаха мнения по въпросите за въвеждане на еврото в страната и членството ни в сухопътния Шенген в ефира на "Здравей, България".

„Вярвам, че болшинството от българите ще изберат да гласуват за ГЕРБ-СДС, защото принадлежим към най-голямото политическо семейство. Онова, без което няма да бъде избран председател на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Европейския съвет. Все ключови институции, без които нито еврозоната, нито Шенген ще бъдат възможни. Вярвам, че на болшинството от българите им е писнало страната да дотира европейския бюджет и е време да започне да получава нещо от него, защото през последните три години България дотира държави като Германия и Франция. Вярвам, че ще гласуват за нас, защото вероятно им е писнало България да става за посмещите в Брюксел заради случайно избрани на поста министър-председатели. Време е да се върнем на политическата карта и София да се превърне в Брюксел на Балканите", заяви Новаков.

„Силна България в силна Европа" - това е кредото на ПП-ДБ. Всичките 17 кандидати за евродепутати са готови да отстояват категорично българския национален интерес в една силна, обединена и разширяващата се Европа. По отношение на двете теми - еврозоната и Шенген, е важно да кажем, че това не са теми за Европарламента. Това са наши български теми", уточни Лорер и продължи: „Кабинетът „Денков" е този, който отвори вратата на България с приемането ѝ в Шенген и постави доверието в България на такова ниво, че вече можем да говорим за еврозоната спокойно", допълни той.

„Това, което ще направим ние е да поставим българския интерес на първо място в европейския дневен ред. Смятаме, че Европа има нужда от „Възраждане", за да се върне към корените си на една организация, създадена за икономическо сътрудничество и културен обмен. Още по-важно тя беше създадена, за да гарантира мира в Европа, а виждаме, че все повече се отдалечава от тези ценности. Смятаме критично да разгледаме мантрата, че само евроатлантически насоки за нашата страна могат да доведат до просперитет. В този смисъл ще работим за различна посока. Не искаме една бюрократична машина да ни налага пактове за миграция, "зелени" сделки, както и принуди, и централизация", подчерта Лайкова.

„Българската социалистическа партия "Коалиция за България" участва в тези избори под мотото: „Достойна България в мирна Европа". Без постигането на мир с активното участие на ЕС, няма да можем да открием пътя към стабилизирането на икономиката на Европа и излизането от рецесия, задълбочаването на икономическа интеграция и решаването на основните целия на ЕС и България. Трябва да кажем, че е необходимо да се промени модела за развитието на Европа, тъй като изостава от САЩ, Китай и други конкуренти. БСП е инициатор на участието на страната ни в ЕС. Ние започнахме този процес през 1995 г. Време е България да вземе достойно място в Съюза", категорично заяви Гечев.

„ИТН участва в тази надпревара с лозунга: „Да върнем здравия разум". И даже когато обсъждаме тези важни за България въпроси - еврозоната и Шенген, ще се стремим да поставяме всичко на базата на преценката на здравия разум. Какво няма да направим за еврозоната - да се съгласим на условия, които не отговарят на икономическите реалности в България. Естествено, че това е наше право и че представлява елемент от договора, но ще го направим, когато решим. При преценка дали времето е подходящо и дали икономиката на България отговаря. Ние ще постигнем пълен Шенген. Това, което в момента имаме, е частично приемане, което е неизгодно за нашите превозвачи. Нарушен е изобщо принципа на Шенген", каза Гърдев.