Главчев: Днес е много голям ден за българската енергетика - вече имаме диверсификация
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2024 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главчев: Днес е много голям ден за българската енергетика - вече имаме диверсификация

/КРОСС/ Днес е много голям ден в българската енергетика. Току-що пристигаме с министъра на енергетика. Исторически факт е 43 касети на "Уестингхаус", заредени в пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Вече е факт, че имаме диверсификация в енергетиката. Това обяви премиерът Димитър Главчев преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Диверсификацията означава поне три неща - надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията. Диверсификацията означава да имаш възможност да правиш избор, посочи още той. По думите му това са плод на 20-годишни усилия в тази посока, но на служебното правителство се е паднала честта да финализира този процес. Следващата стъпка е избор на гориво за шести блок, където има споразумение с френската компания "Фраматом", изтъкна още той.

Служебният премиер също така подчерта, че покрай Парламентарната асамблея на НАТО се е създала дезинформацията, че страната ни ще прати войници в Украйна. "Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг дори заяви, че изобщо няма такива планове не само за България, но въобще и войски на НАТО", коментира още Главчев. По думите му никога не е било обсъждано изпращането на български войски в Украйна.