Международен ден на предизвикателството
Секция: СВЯТ
30 Май 2024 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден на предизвикателството

/КРОСС/ Днес, 30-и май, е Международният ден на предизвикателството. Той се отбелязва от 1990 г. с различни спортни състезания и игри под мотото "Спорт за всички" в около 120 държави. Това е ден за спорт и физическа активност, ден за здраве и нови приятели.

Национална кампания "Световен ден на предизвикателството 2022" цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. Българска федерация спорт организира проявата за 29-и път.

"Решихме тази година инициативата да бъде отворена през целия месец май, тъй като след затварянето от две години много от общините искаха да изберат ден, в който сами да проведат проявата, да не бъде фиксирана точна дата, за да могат да активират клубовете си по места", казва в "Нашият ден" Ирен Цветкова, член на Управителния съвет на федерацията и допълва:

"Когато имаме финансово подпомагане от Министерството на младежта и спорта, нещата наистина се случват. Кметовете по места са много активни. Това е пътят, по който трябва да се работи. Има пречки, но когато търсиш начин да ги прескочиш, намираш варианти. Смятам, че федерацията успява да се справи. Целта на Българска федерация "Спорт за всички" е да популяризира и насърчи населението към системни спортни занимания - организирано или индивидуално."