Министър Милошев: Туристическият сектор търси 27 000 работници
Секция: Туризъм
30 Май 2024 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Милошев: Туристическият сектор търси 27 000 работници

/КРОСС/ В България липсва работна ръка и не е само в туризма. Въпреки че има бежанци, въпреки че има безработни липсва работна ръка. За летния туристически сезон е много сериозно положението. Това каза в BTV „Тази сутрин" служебният министър на туризма Евтим Милошев. Секторът търси 27 000 работници. За работниците от Европа вече България не е атрактивен пазар. Затова се обръщаме към работници от Средния изток - от страни като Непал и Бангладеш, каза той.

Там направихме изменението на закона, който дава възможности по отношение на продължителността на визите и издаването им. Проблемът с издаването на визи в Средния изток седи с огромна сила, обясни още Милошев.

Голям проблем е липсата на спасители и медицински екипи по Черноморието ни. През този летен сезон концесионерите на плажа ще работят по старата наредба - нещо, за което повече от месец се борихме заедно и е голямо спокойствие за стопаните на плажа, поясни още служебният министър на туризма.

Цената на труда не е най-големият проблем, защото работодателите са готови да дават много високи пари, за да имат осигурен персонал. Когато нещо е дефицитно, то струва много скъпо. За този сезон работодателите са готови поне с 20% да е увеличението на заплатите във всички професии в туризма, заяви Евтим Милошев.

По отношение на чистотата на водата по Черноморието ни той гарантира, че тя е чиста. Предстои обща акция с МОСВ - ще се вземат проби, които да докажат това.

Между 8 и 10 лева пък ще бъде цената на шезлонг и чадър, каза Евтим Милошев.

По отношение на сигурността по курортите ни МВР ще командирова полицаи по морето. Тази година полицаи от Чехия, Полша, Румъния и Германия ще помогнат за тази цел.