Министър Николов: Демографската политика трябва да е национален приоритет
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Май 2024 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов: Демографската политика трябва да е национален приоритет

/КРОСС/ „Независимо от динамичните темпове на развитие на дигитализацията и технологиите , без никакво съмнение хората са основният ресурс, с който трябва да бъдат съобразени политиките във всички сфери. Ето защо демографската политика трябва да е национален приоритет". Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов при откриване на форума "Демографското бъдеще на България. Инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал".

„Министерството на икономиката и индустрията работи за задържане на хората в България чрез разкриване на нови работни места и стимули за развитие", каза министър Николов. Той допълни, че МИИ има ангажимент и да насърчи завръщането на наши сънародници от чужбина. „Когато институциите и бизнесът обединим усилия, ще успеем да убедим и младите хора да се връщат в България", заяви д-р Николов.

„Във времена на дефицит на кадри, страната ни трябва да съумее да развива и инвестира в максимална степен в капацитета на наличния и бъдещия човешки капитал", подчерта още министърът. По неговите думи преодоляването на регионалните неравенства в икономическото развитие са ключови за демографското съживяване на страната ни.

Д-р Петко Николов обяви, че провежданите от Министерство на икономиката и индустрията политики целят привличането на чуждестранни инвеститори и създаването на условия за бизнес в по-малките населени места като мярка срещу демографската криза. По думите му това включва създаване на индустриална екосистема, чрез изграждане на индустриални паркове в цялата страна. Министърът припомни, че един от основните проблеми, с които инвеститорите в България се сблъскват, е именно липсата на квалифицирана работна ръка.
Той съобщи и че в средносрочен план се обмислят активни програми за дуално образование, насочени с приоритет в райони, в които има необходимост от създаване на нови работни места и в такива, които променят икономическия си профил.

Министър Николов акцентира на факта, че почти две трети от малките и средни предприятия са разположени в пет от големите градове на България, а 42% от общата добавена стойност на произведената продукция е генерирана в София. Д-р Николов допълни, че най-слабо развит е Северозападният район с дял от 5,6% от общата добавена стойност.

Във форума, организиран от в. „Стандарт" и посветен на демографското бъдеще на България, присъстваха икономисти, преподаватели, учени, представители на синдикатите, министри и политици. Сред тях бяха социалният министър Ивайло Иванов, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, деканът на Медицинския факултет в СУ проф. Любомир Спасов, зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов и др.