Стоил Цицелков: Проруски проекти в България дори не крият намесата си във вота
Секция: Интервюта
04 Юни 2024 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоил Цицелков: Проруски проекти в България дори не крият намесата си във вота

/КРОСС/ "Не е заплаха, реалност е". Така Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК коментира думите на министъра на отбраната Атанас Запрянов за пряка намеса на Русия в изборите у нас на 9 юни.

"Проучихме изцяло проруски, прокремълски политически проекти в България, които не го крият толкова много. Това е много сериозна мрежа за дезинформация, която споделя основно кремълските опорки", каза изборният наблюдател и цитира изследване на Софийския университет, според което мрежа от сайтове споделя до 400 000 сходни публикации с руските наративи за войната в Украйна и за "лошия" Европейски съюз. "Тези опасения на Атанас Запрянов са насочени към хибридната опасност. Понеже министърът е казал „пряка намеса" - това е притеснително, но нямам информация за такова нещо", посочи той в Студио Actualno.

Цицелков коментира и отвореното писмо на "Обединение за честни избори" (ОЧИ), от което е част. То бе разпратено до всички партии и коалиции, участващи в изборите 2 в 1: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии Относно видеонаблюдението по време на преброяването на изборните резултати - Стоил Цицелков призова членовете на СИК да покажат на камерата всички невалидни бюлетини, за да се изчистят съмненията. И посочи, че ОЧИ отново ще направят анализ на "особено електорално поведение" - там, където в една секция хората са гласували много необичайно, което подсказва контролиран вот.

 

Източник:Actualno.com