Министър Цоков: Заедно можем отново да направим българската образователна система сред най-добрите в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Юни 2024 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков: Заедно можем отново да направим българската образователна система сред най-добрите в Европа

/КРОСС/ В миналото България е имала една от най-добрите образователни системи и заедно можем отново да постигнем това. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри срещата на повече от 500 училищни директори и заместник-директори от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България. Тя бе ръководена от председателя на организацията Диян Стаматов и има за цел да се обсъдят текущите проблеми и приоритети пред образователната система.

„Стартират ремонти в повече от 100 училища и детски градини в цялата страна", съобщи министър Цоков и благодари на училищните директори, които са успели в кратки срокове да подготвят проекти, за да се използват летните месеци максимално ефективно. По думите му през тази година са осигурени половин милиард лева за инвестиции в материалната база, но за да се модернизират всички сгради са необходими неколкократно повече средства. „Затова е толкова важно образованието да бъде национален приоритет и да има приемственост в тази сфера между всички политически партии", подчерта проф. Цоков. Той обърна внимание и на програмата за изграждане на СТЕМ кабинет във всяко българско училище, което ще бъде основа и за промяна на начина на придобиване на знания за учениците.

Тече анализ за мерките за подготовка на учениците и повишаване на резултатите им на националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, стана ясно от думите на министъра. „Преди около година заедно с Вас, директорите в българските училища, поставихме основата на приоритетните ни задачи - да организираме повече пробни изпити, които да подготвят учениците за НВО и ДЗИ, да се използват ефективно часовете за допълнителна подготовка, да се работи индивидуално с децата, които срещат затруднения", каза проф. Цоков. Той благодари на директорите и учителите за цялата свършена работа през тези месеци. „До дни ще имаме резултатите, но имаме основание да сме оптимисти, защото видяхме в каква степен се разгърнаха тези мерки на национално ниво и се надяваме, че тяхното отражение ще се види и в крайните резултати", допълни проф. Галин Цоков.


ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН