Дни преди вота 2 в 1. Кои партии влизат в следващия парламент
Секция: Анализи
06 Юни 2024 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дни преди вота 2 в 1. Кои партии влизат в следващия парламент

/КРОСС/ ПП-ДБ и „Възраждане" ще се съревновават за второто място в 50-ото Народно събрание (НС). Това показват данните от социологическо проучване седмица преди вота на агенция „Алфа рисърч".

То е проведено в периода 1-4 юни сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна и е реализирано със средства на агенцията. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Данните от допитването сочат, че ГЕРБ-СДС ще са първа политическа сила с подкрепа 25,1%. Втори са ПП-ДБ - с 15,4%, и трети с минимална разлика с вторите са „Възраждане" - 15,2%.

ДПС са четвърта политическа сила с 14,8% от гласовете, а БСП са пета - с 8,1%. „Има такъв народ" със сигурност влиза в парламента с 6,5% подкрепа, сочи последното проучване на „Алфа рисърч".

Социологът Геновева Петрова от агенцията коментира в BTV „Тази сутрин", че при подкрепата за ПП-ДБ има ерозия с около 2 пункта в сравнение с началото на кампанията. „Възраждане" пък мобилизира известна подкрепа в хода на кампанията.

Под чертата за влизане в парламента остават - под 4-процентната бариера, остават „Синя България" и „Солидарна България".