Зам.-министър Сукалински: Българските отбранителни предприятия са иновативни, високотехнологични и конкурентоспособни
Секция: ИКОНОМИКА
06 Юни 2024 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Сукалински: Българските отбранителни предприятия са иновативни, високотехнологични и конкурентоспособни

/КРОСС/ Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински проведе срещи с български и чуждестранни компании. „Стремим се да поддържаме постоянен диалог със сектора на отбранителната индустрия, оценявайки значението му както за сигурността и отбраната, така и за икономиката на страната ни", подчерта той по време на обиколката на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024". По неговите думи в резултат от съвместното сътрудничество на държавните институции, бизнеса и научноизследователските организации, дружествата от сектора имат възможност да реализират инвестиционни проекти, да разширяват производствените си мощности, да внедряват иновации и да повишават своята конкурентоспособност.

„Българските отбранителни предприятия участват активно и се представят успешно както във високо конкурентните международни тръжни процедури, обявявани от НАТО и неговите структури, така и в актуалните европейски програми в подкрепа на отбранителната индустрия", каза още д-р Давид Сукалински. По неговите думи нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни.

Министерството на икономиката и индустрията осигурява участието на български фирми в международни тръжни процедури на НАТО за осъществяване на проекти по Програмата за инвестиции в сигурността и в подкрепа на мисии и операции. Ведомството поддържа база от данни на потенциалните кандидати за участие в процедури на НАТО, информира за предстоящи международни процедури на НАТО и издава Декларации за съответствие за номиниране на български дружества за участие в обявени търгове.

Българските компании участват активно в търгове на НАТО и на неговите структури. През 2023 г. те са изпълнили договори на стойност над 40 млн. евро за двете най-големи агенции на НАТО - Агенция на НАТО за комуникации и информация (NCIA) и Агенция на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA).

„Тези резултати показват, че българските компании могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС и са способни да участват като пълноценен партньор в консорциуми редом с големите международни корпорации", категоричен бе зам.-министър Сукалински.

Официалното открива на 16-ото издание на „Хемус 2024" в Пловдивския панаир бе вчера и изложението ще продължи до 8 юни. Тазгодишното мотото е „Отбрана, антитероризъм и сигурност". В „Хемус 2024" 147 компании от 25 държави ще представят иновации в отбранителната индустрия. Тази година в изложението се включват 7 нови страни, което го прави най-мащабното от началото на неговото създаване. „Хемус 2024" се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията.