"Темпераментни ритми" с Радиосимфониците и Георге Тудораке - 7 юни
Секция: КУЛТУРА
06 Юни 2024 20:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Темпераментни ритми" с Радиосимфониците и Георге Тудораке - 7 юни

/КРОСС/ "Темпераментни ритми" ще звучат в концерта на Симфоничния оркестър на БНР със солист Георге Тудораке на 7 юни, петък, от 19.00 ч. в зала „България". Програма с музика на Румен Байрактаров, Бела Барток и Чайковски е подготвил главният диригент Константин Илиевски.

Концертът ще започне с Vivace e molto ritmico - част от балетната музика за симфоничен оркестър "Орис" от Румен Байрактаров. Специално за концерта композиторът подготви преоркестрация, която за пръв път ще прозвучи в зала „България".

За пръв път солист на Радиосимфониците ще Георге Тудораке, който ще изпълни великолепния Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски. Ученик на Светлин Русев, талантливият цигулар е концертмайсторна Оркестъра на Кралската филхармония на Лиеж и гост-диригентът на Лондонския симфоничен оркестър.Печели конкурси като Rodolfo Lipizer, Colmar, Flame и Bucharest, а през 2015 достига полуфинала на "Кралица Елизабет" и е високо оценен от международната критика и публикация. Бил е солист и концертмайстор на Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Филхармонията и Симфоничния оркестър на ВВС, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Филхармоничния оркестър на Радио Франция, Националния оркестър на Лион, Немския симфоничен оркестър Берлин, Симфоничния оркестър Кьолн, Националния оркестър на Капитолия в Тулуза, Националния оркестър на Бордо и Операта на Валенсия под палката на прочути диригенти като сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Валери Гергиев, Бернард Хайтинк, Антонио Папано, Рикардо Шаи, Кирил Петренко и др. 

Програмата ще завърши с Концерт за оркестър от Бела Барток. Гений на оркестрацията с удивителен слух за тембър, той познава детайлно оркестровото писане и знае как да извлече фантастична палитра от звуците на оркестъра. Доказателството за всичко това е неговият Концертът за оркестър, написан през 1943 в САЩ по поръчка на Бостънския оркестър и лична молба на Сергей Кусевицки. Така се ражда последното и най-мащабно произведение на Барток, което се нарежда сред най-изпълняваните и записвани концерти от големите оркестри по света.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Carmen Fantasy - George Tudorache / OCNE / Nicolas Krauze (youtube.com)

Sibelius - Concerto pour violon 1er mouvement - accompagnement Piano (youtube.com)

Mozart, Divertisment nr. 1, Gala Stradivarius (1) - Orchestra Simfonica Bucuresti, George Tudorache (youtube.com)