Министър Карадимов и ръководството на фондация „Хемус-95“ обсъдиха ролята на иновациите в секторите отбрана и космос
Секция: Наука
07 Юни 2024 19:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов и ръководството на фондация „Хемус-95“ обсъдиха ролята на иновациите в секторите отбрана и космос

/КРОСС/ Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и зам.-председателят на управителния съвет на фондация „Хемус-95" Борислав Бухов обсъдиха ролята на иновациите в секторите отбрана и космос. Двамата проведоха работна среща в рамките на Специализираното международно изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2024" в Пловдив. То се организира от фондация „Хемус-95" под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията.

Министър Карадимов и Борислав Бухов коментираха още възможностите за българския бизнес и стартиращите предприятия в посочените области по линия на Министерството на иновациите и растежа. „Сектор „Космос" има стратегическо значение както за държавата, така и за българската индустрия не само в областта на отбраната, но и на фирми, които оперират в космическия сектор или в този за двойна употреба", каза министърът на иновациите.

Той заяви, че МИР има намерение да си сътрудничи в по-голяма степен с организаторите за подготовката на следващото изложение през 2026 г. „Искаме да осигурим повече възможности за всички стартиращи компании, които да представят работата си по време на изложението и по този начин да дадем старт в бъдещето им развитие", подчерта министърът.

На срещата бяха коментирани и възможните начини за допълнително сътрудничество, за провеждане на дейности и панелни дискусии, свързани с иновации, космос и отбрана в рамките на изложението.

„Министерството на иновациите и растежа подготвя Космическата стратегия на България. При нас е и работната група, която работи интензивно да се създаде Българска космическа агенция", заяви министър Карадимов. По думите му амбицията на МИР е България да стане асоцииран член на Европейската космическа агенция, с което ще се създадат още повече възможности за българските компании в сектора.

Министърът на иновациите и растежа посети различните щандове на изложението и се срещна с представители на български и чуждестранни компании.