Журналист: Макрон няма да изпрати войници в Украйна, само играе на нервите на Путин
Секция: Интервюта
08 Юни 2024 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист: Макрон няма да изпрати войници в Украйна, само играе на нервите на Путин

/КРОСС/  "Тази война се води на две равнища. Едното е чисто военното, което наблюдаваме в Украйна, а другото е войната от хибриден, пропаганден характер. Там трябва да търсим действията на Макрон". Това коментира в предаването "Събота 150" по БНР журналистът Светослав Терзиев от "Сега".

Той напомни, че в момента Франция не участва в никакви военни действия, а президентът на страната ясно каза, че в момента няма френски инструктори в Украйна.

"Франция и Русия имат вече много трудни взаимоотношения.

Макрон беше последният, който се отказа да преговаря с Владимир Путин, даже беше критикуван, че продължава да преговаря с него или да търси контакти, докато другите западни лидери се бяха отказали.

Той до последно търсеше възможност по някакъв начин да се разбере с него и да го насочи в друга посока. Това не стана. Получи се друго - Русия тръгна да уврежда френските интереси, където може. Най-напред тя удари френските интереси в Африка, което е много болезнено за Франция.

Естествено това не можеше да остави Макрон безразличен и той потърси ответна реакция. Тя дойде там, където на Русия е много болезнено - в нейния заден двор - Франция започна да снабдява с оръжия Армения, която е в конфликт с Азербайджан и която повече не разчита на гаранциите на Русия за мир и неутралитет, които имаше в рамките на много хлабавото обединение за взаимопомощ между държави от бившия Съветски съюз.

Русия се усети много силно засегната, реагира остро и предупреди Франция, че ще има последици".

По думите му Русия се стреми да стъпи в Африка, да подгони французите и да настани своите интереси. Затова в сферата на хибридната война Макрон е толкова остър, отбеляза той.

"Той няма да започне военни действия срещу Русия, той не е Наполеон. Той няма да стигне до Москва, нито пък ще прати реално войници на фронта в Украйна, но по този начин той играе на нервите на Путин", обясни Терзиев.

Според него европейските амбиции на Еманюел Макрон са възникнали, след като Германия се отказа от амбициите си да бъде лидер:

"След Ангела Меркел, Олаф Шолц се вижда, че е доста по-блед в европейския политически пейзаж. Макрон използва този период, за да се опита той да стане лидер, но някак тежестта на Франция в сравнение с Германия не е толкова голяма. Проблемът е, че лидерството в ЕС не е официално, то е неформално".

Журналистът посочи, че моторът на ЕС са и Франция, и Германия. ЕС възникна заради умиротворяването на тези държави, да се преодолеят техните вековни вражди, напомни той и подчерта, че това не трябва да се забравя. По думите му няма как Франция и Германия да не вървят заедно в ЕС. Ако някой лидер се опита да прави нещо самостоятелно, това създава проблеми за цяла Европа, категоричен бе Светослав Терзиев.

Нямаме ярко лидерство в Европа, от което имаме нужда, изказа мнението си той. Според него и на тези европейски избори са доста бледи политиците, които играят водеща роля.