Цената на кафето в София не се различава от тази в Люксембург
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Юни 2024 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на кафето в София не се различава от тази в Люксембург

/КРОСС/ В България през 2024 г. нивото на инфлацията върху цената на кафето е 6,6% по данни на Евростат. Тя попада сред трите държави с най-високо поскъпване на цената на напитката заедно с Румъния и Хърватия за тази година. Въпреки това в центъра на София чаша стандартно, чисто кафе е около 4-5 лева. Цената на чистото кафе в столицата не се различава от цената му в редица европейски държави като Германия, Австрия, Румъния, Люксембург, Франция и Гърция. Проучване на bTV показа, че там то струва от 2 до 2,80 евро.

Според столичани цената на кафето у нас се доближава до европейските стандарти, което не е толкова добре, ако имаме предвид общата цена на живот в София. Чаша кафе в сърцето на живописна Италия също струва на посетителите едва 2 евро. В италианския град Неапол се заражда и традицията за „висящо кафе" - в инициатива може да си купите напитка за себе си, но и в аванс да заплатите за някой следващ посетител и на практика да почерпите непознат. Идеята вече се е разпространила и в България, САЩ, Канада, Испания, Аржентина, Украйна.

Заедно с кафето, сравняваме цените и на една от най-любимите напитки в летния сезон - бирата. 300 мл. от разхлаждаща напитка в българската столица струва само 5,50 лева. В столиците на Люксембург, Литва, Германия, Италия, Гърция, Австрия цената на бирата излиза поне 5 евро. Наблюденията на английски посетител на София показват значителна разлика и в Англия. „Там е около 5-8 паунда, което наистина е доста скъпо.

Когато идвам тук, винаги е наистина евтина, около един, може би два паунда за бира", обясни той. В Португалия цената е двойна спрямо България. „Там цената е като тук, само че в евро. Цените тук определено са по-ниски", казват столичани.