Регистрирали са три силни слънчеви изригвания тази нощ
Секция: Наука
08 Юни 2024 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Регистрирали са три силни слънчеви изригвания тази нощ

/КРОСС/ Три силни слънчеви изригвания са регистрирани в нощта на 8 юни, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от ТАСС.

"В 04:49 ч. московско (и българско - бел.ред.) време... имаше изригване от клас М9.8 с продължителност 44 минути,", а малко преди това са регистрирани още две - от клас М3.4 с продължителност 18 минути и М1.8 от 17 минути, казват изследователите. На 7 юни учените отчетоха умерена магнитна буря на Земята.

След поредица от по-силни слънчеви изригвания в началото на месец май, на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевото изригване е процес на отделяне на голямо количество енергия, което води до увеличаване на яркостта и излъчваната топлина. Мощните слънчеви изригвания са свързани с изхвърлянето на плазма и други частици. Те могат да доведат до нарушаване на работата на спътниците в орбита, а също да попречат на радиокомуникационните системи на Земята.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването.