Морето „ври“ от сафрид: Дават го почти без пари
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Юни 2024 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Морето „ври“ от сафрид: Дават го почти без пари

/КРОСС/ Рибарите по Северното ни Черноморие се радват но добър улов на Сафрид. В Каварна лодките са пълни. Днес го продават 3кг за 10лв.

Сафридът е от семейство Carangidae, което е в близка родственост с тези на лефера и на лаврака. Главата му е голяма и е приблизително една четвърт от общата дължина на рибата. Когато сафридът е току-що уловен, кожата на горната част на тялото и главата са тъмно сиво-сини и със зеленикави оттенъци; долната част на тялото и главата са сребристо бели, с метален блясък и виолетов оттенък, а коремът е бял.

Тъмното петно на ръба на капака на хрилете е друга отличителна маркировка на сафрида. Ситния сафрид наричат граца, а едрия - хаймана. Виж за локалните и чуждите имена на сафрида.

Сафридът се среща във водите от островите Кабо Верде до Гибралтарския проток, включително и в Средиземно и Черно море и на север по протежение на Атлантическия океан и Северно море. Сафридът е най-труден за улов по време на размножителния период, тъй като тогава рибките са разпръснати или са в малки групи.

По-големите риби сафрид мигрират, като пътуват на север през лятото и могат да достигнат чак до норвежкото крайбрежие на Северно море през септември. На север сафридът зимува по ръба на континенталния шелф от Ирландия към Бискайския залив, Северно море и Ламанша.