Учени превръщат пластмасови отпадъци в охлаждаща боя
Секция: Технологии
09 Юни 2024 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени превръщат пластмасови отпадъци в охлаждаща боя

/КРОСС/ Учени от Нанянския технологичен университет в Сингапур са разработили технология за производство на охлаждаща боя от пластмасови отпадъци, съобщава сайтът на учебното заведение.

За целта специалистите използват рециклирана пластмаса - акрил, PVC тръби и полистиролова пяна. Новаторското покритие намалява температурата на повърхността с до 3 градуса Целзий.

Екипът е смесил пластмасовите отпадъци с бариев сулфат. По време на 24-часов тест върху покрива на сграда е установено, че боята остава с 1,2 градуса Целзий по-хладна, когато е изложена на слънчева светлина, в сравнение с необработените повърхности. През нощта температурата на покритието е била с 3 градуса Целзий по-ниска от тази на заобикалящата я среда.

Според изследователите рециклираният пластмасов слой отразява около 97,7 процента от слънчевата енергия и разсейва 95 процента от топлината в инфрачервения диапазон.

Учените са тествали и алтернативен метод, създавайки поресто покритие. Резултатите са показали, че втората версия на боята почти не се нагрява през деня и се охлажда с 2,5 градуса Целзий през нощта в сравнение с температурата на заобикалящата среда.

Експертите отбелязват, че разработката им не само ще понижи разходите за охлаждане на сградите, но и ще намали количеството на пластмасовите отпадъци.