Национален парк Йосемити - живото изкуство на природата
Секция: Туризъм
09 Юни 2024 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национален парк Йосемити - живото изкуство на природата

/КРОСС/ Националният парк „Йосемити" е разположен в щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско.

Той се простира и по западните склонове на планинската верига Сиера Невада.

Паркът е дом на недокоснати от човешката дейност алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантски секвои и едни от най-високите в света водопади.

Природата е разгърнала своята мощ и е създала изумително красива картина от високи и величествени скали, безкрайни поля, огледално езеро, диви животни и много, много вълшебство, скрито в приказно красивите секвои.

„Йосемити" е създаден на 1 октомври 1890 г. и е трети сред най-старите национални паркове в САЩ. Той е зрелищна колекция от различни геологични образувания.

В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

Първото прилагане на концепция за парк води началото си точно от „Йосемити" с акт от 1864 г. - федерална земя, дадена на Калифорния за резерват, подписан от Ейбрахам Линкълн.

Кампанията по създаването на парка е ръководена от видния природозащитник Джон Мюър. Той казва: „Иглолистните гори на парка превъзхождат всички останали по рода си в Америка и дори в света".

„По-лесно е да се усети, отколкото да се осъзнае или по някакъв начин да се обясни величието на „Йосемити". Величините на скалите, дърветата и потоците са в истинска деликатна хармония", казва още Мюър.

През 1906 г. долината Йосемити и гората Марипоса са върнати под федерална юрисдикция. През 1932 г. държавата откупва земите в басейна на река Уауона и хотел „Уауона" и ги включва в националния парк.

Местността „Уауона" първоначално е индиански лагер, а през 1856 г. там е построен крайпътен хотел - „Странноприемницата на Кларк, по името на собственика - Гейлън Кларк. Той е първият пазач на защитената територия.

През 1875 г., когато е открито първото шосе през Уауона, мястото е купено от братята Уошбърн, които построяват хотела „Уауона", действащ и до днес.

Ливадите Туолъми и високопланинските терени са част от грандиозния пейзаж в Сиера Невада, включени в „Йосемити". Езерата и гранитните склонове са дом на много животни и растения. Ливадите са много подходящи за туристически преходи.

Гората Марипоса е най-голямата от трите гори с гигантски секвои в „Йосемити". Другите две са гората Туолъми и Мърсед.

Сред забележителните природни чудеса са гранитният монолит, разположен на северния склон на долината Йосемити Ел Капитан, и Катедралният връх.

По периферията на долината има и много водопади, сред които Йосемити, Брайдалвейл, Върнал, Невада, Илилует и др.

Грандиозните секвои са истинско богатство и са били по тези земи още преди появата на първите европейски заселници. Смята се, че най-старата секвоя е Гризли Джаянт (Сивият гигант), на 2700 години.

Долината Йосемити е най-известният в света пример за образуван каньон от глетчер. Нейните буйни водопади и извисяващи се скали, скални куполи и масивни монолити са изключително чудо на природата.

Долината е мозайка от обширни ливади, обсипани с диви цветя и цъфтящи храсти, дъбови гори, смесени иглолистни гори с бор пондероза, тамянов кедър и дъгласова ела.

Фауната в долината е изключително разнообразна - пеперуди монарх, черноопашати елени, черни глигани и др.

„Йосемити" е дом на черната мечка, калифорнийската дива овца, голямата сива сова, койота, черноопашатия елен, катерици, стелерова сойка, соколът скитник и други.

От 27 различни вида дървета в парка, най-лесно, поради внушителните им размери и отличителни белези, се разпознават калифорнийският черен дъб, калифорнийският тамянов кедър, гигантската секвоя и борът пондероза.

За парка природозащитникът Джон Мюър казва: „Нито един ръчно направен храм не може да се сравни с „Йосемити". Всяка скала в стените му свети от живот. Сякаш в това планинско имение природата е събрала най-отбраните си съкровища".

Красотата на „Йосемити" е увековечена от черно-белите фотографии на Ансел Адамс, който в част от живота си живее в парка и прекарва години в това да го фотографира.

Днес повече от 3 милиона души годишно посещават парка и неговите забележителности.