Десетокласниците на НВО писаха по откъс от „Извора на Белоногата"
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юни 2024 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десетокласниците на НВО писаха по откъс от „Извора на Белоногата"

/КРОСС/ Теза на тема „Любов и власт" по откъс от „Извора на Белоногата" писаха десетокласниците, които днес се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието „мъртво сърце" и други задачи.

Имаше задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика.

Тази година тестът съдържа общо 21 задачи - с две по-малко от миналата година. На оценяване днес се явиха 52 297 ученици. Изпитът се проведе в 1 017 училища.

На 12 юни от 8:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по математика. Тестът съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.
Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути.
Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни 2024 г.


Тестът на днешния изпит и отговорите към него можете да видите ТУК

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН