Панихида за архимандрит Назарий беше отслужена в Кокалянския манастир
Секция: Православие
10 Юни 2024 20:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Панихида за архимандрит Назарий беше отслужена в Кокалянския манастир

/КРОСС/ Днес в Кокалянския манастир беше отслужена панихида за архимандрит Назарий (Терзиев, 1933-2011 г.), който почина на 9 юни преди тринадесет години.

В обителта, чийто игумен беше и където той е погребан, се събраха негови духовни чеда, миряни, монаси и монахини от София и страната, за да си спомнят и да се помолят за душата на своя духовен наставник.

Дядо Назарий, както го наричаха всички, играеше голяма роля в живота на Българската православна църква, която току-що се възраждаше от комунистическото духовно иго. Тогава в Църквата влязоха много млади хора, привлечени от Христос и направили съзнателен избор да приемат св. Кръщение. Дядо Назарий създаде малко монашеско братство в Кокалянската света обител и, според дадените му от Бога сили, помагаше на стотици млади хора да водят християнски живот. Много от тях станаха свещеници и монаси (включително и на Атон), а някои и архиереи на БПЦ.

Неговият пастирски подход се отличаваше с трезвомислие и уважение към свободата на духовните чеда, които се стичаха при него от цяла България. Той не се смяташе за „старец", не насърчаваше подражателството в религиозния живот, опитваше се да възпира нездравите религиозни фантазии на новообърнатите към вярата. Обичаше да цитира Христовите думи: „Игото ми е благо и бремето - леко". Имаше активна роля във формирането на отношението на мнозина към разкола в БПЦ, като защитаваше каноничния Св. Синод, но това не му пречеше да бъде директен и дори рязък в прякото общуване с много от архиереите, когато не одобряваше техни решения.

„Не знам защо хората започнаха да идват при мене", казваше веднъж той с присъщото си простодушие в разговор с един монах. „Аз дойдох тук горе да търся Бога, да съм по-далече от света, а те намериха нещо в мене и започнаха да идват. Какво намираха, не знам... Първо идваха малко, после повече... В един момент вече не можех да нося това бреме, силите ми не стигаха, но те продължаваха да идват...".

Смирението и сърдечната простота на стареца привличаха Христовата благодат към светата обител и неговите духовни чеда вкусваха сладостта на Христовия мир, който снема бремето на греха. Този опит ще помнят всички, които общуваха с дядо Назарий, като скъпоценно съкровище от своя път към Христос.

Нека благият Господ въздаде на приснопаметния отец Назарий за неговата любов, нелицемерна вяра и смирение, чиито семена пося в душите на много християни.

Бог да го прости!