След горещините идват опасни гръмотевични бури и градушки в следващите дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юни 2024 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След горещините идват опасни гръмотевични бури и градушки в следващите дни От сряда до събота в страната ще започне да нахлува по-хладен въздух

/КРОСС/ От сряда до събота в страната ще започне да нахлува по-хладен въздух и атмосферата ще бъде нестабилна. Ще се развиват гръмотевични бури с интензивни дъждове. Има висок риск от градушки. Това обяви в ефира на „Здравей, България" климатологът Симеон Матев.

Във вторник в София и Русе е отчетен температурен рекорд - 33 и близо 39 градуса.

„Вчера и днес е пикът на тази гореща вълна. Морската вода е по-топла от обичайното, около 23-24 градуса. По гръцкото крайбрежие е 25-26 градуса. Тези стойности обикновено се достигат в края на юни. Целият световен океан отбелязва рекордно високи температури 14 пореден месец", поясни Матев. За последните 30 години юни се е затоплил с 0,7 градуса, докато юли и август затоплянето е с почти 2 градуса.

„Рисковите групи при горещините са децата, възрастните хора и тези със сърдечно-съдови заболявания. Препоръчваме да не се излиза навън между 11:00 и 16:00 ч., да се носят светли и проветриви дрехи, както и шапки с голяма периферия. Приемът на течности е задължителен. Алкохолът е противопоказен. Добър заместител на кафето е айранът, тъй като организмът се дехидратира от топлото време, а това подпомага спада на кръвното налягане", коментира в ефира на „Здравей, България" д-р Мерал Расим.

Според хидрометеоролога в ИАППД Емилия Петранова до 11 юни в град Русе са подобрени 15 температурни рекорди.