Лятната жега и рисковете за здравето ни
Секция: Здраве
11 Юни 2024 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лятната жега и рисковете за здравето ни

/КРОСС/ Какви са признаците на дехидратация и колко вода да пием дневно, съветва началникът на отделението по кардиология в УМБАЛ "Света Анна" д-р Рада Прокопова.

Високите температури се отразяват негативно върху целия организъм, а болните и по-възрастните хора страдат в по-голяма степен. Проблем при хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, има, когато високите температури настъпят внезапно, както е в момента, обясни тя.

Първите сигнали за дехидратация на организма са чувството за отмалялост, главоболие, виене на свят. В краен случай може да се стигне до висока температура и припадък, който при възрастните хора може да се превърне в инсулт. "Дехидратацията в една част от случаите може да доведе до екстремно стеснение на съдовете, включително и на мозъка, и до обезкървяването му, а в друга част може да доведе до екстремно ниско кръвно налягане, което води до същото. Пътищата са много, но ефектът е един и същ - обезкървяване на мозъка и риск от инсулт", допълни д-р Рада Прокопова.

"От едни температури от 15 градуса минахме на 35 градуса. Съчетано с висока влажност, това изтощава организма, защото влагата заедно с високата температура се оказва по-труднопоносима за организма. Хората със сърдечносъдови заболявания пият лекарства, които разширяват съдовете и кръвното налягане пада. Хипотонията може да се окаже много сериозен рисков фактор", обясни специалистът.

Затова когато е топло и има висока влажност, дозите на тези лекарства трябва да се намалят, допълни тя.

Лятото и високите температури не са проблем за сърцето. Зимата е по-голям проблем за сърдечносъдовите заболявания, каза Прокопова.

С възрастта хората губят хомеостазата си - възможността за преодоляване на крайни състояния от каквото и да е естество. "При тях се наблюдава не разширяване на съдовете, а обратното - екстремно стесняване, което води до хипертонични кризи", обясни д-р Прокопова.

Много важно е в летните дни приемът на вода да е минимум 2 литра дневно. Охлаждащ и хидратиращ ефект има и неподсоленият айран, но не и соковете и алкохолът, който допълнително дехидратира организма.

"Колкото повече течности пием, толкова по-бързо циркулира течността през бъбреците и толкова по-добре успяваме да се нагодим към моментното състояние - дали са високи температури, или ниски, няма никакво значение. По този начин съдовете успяват да си набавят необходимото количество течност в тях", обясни д-р Прокопова.