40 студенти по фармация и медицина взеха участие в конкурса Health Hack
Секция: Здраве
11 Юни 2024 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40 студенти по фармация и медицина взеха участие в конкурса Health Hack Два поредни дни младежи търсиха креативни и иновативни решения на реални предизвикателства в медицината

/КРОСС/ 40 студенти по медицина и фармация взеха участие в конкурса Health Hack, организиран от АстраЗенека. В продължение на два поредни дни младите хора използваха своите знания, за да предложат креативни решения на реални проблеми в медицината.

Конкурсът Health Hack се провежда в Словения, Хърватия, България, Сърбия. До момента е реализиран в 3 от държавите с над 100 участници. Предстои провеждането му в Хърватия. В България инициативата бе реализирана в партньорство с Български Клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster). Студентите приложиха своите умения и предложиха решения на проблеми, свързани с онкологията, сърдечносъдовите и метаболитните заболявания. Бъдещите медици и фармацевти сами избраха областта, в която да разработят и представят своите идеи.

В сферата на онкологията студентите работиха по проект за създаване на мултидисциплинарни екипи чрез цифрови платформи или по-конкретно по какъв начин централизирано да се споделя медицинската информация за даден пациент, така че да се осигури най-доброто възможно лечение. Една от задачите беше и разработването на идея за идентифициране на лица с висок риск от развитие на хронично бъбречно заболяване или система в помощ на практикуващи лекари с цел насърчаване на навременното започване на терапията. Участниците разполагаха с по-малко от два дни, за да разработят идеите си, като разчитаха на насоките и съветите на своите ментори от АстраЗенека и DHI Cluster. За представянето на идеите си всеки отбор, състоящ се от между 3 до 5 човека, разполагаше с 6 минути.

„Това е първото издание на Health Hack, което реализираме, но смятаме да го превърнем в ежегодна традиция. Впечатлени сме от ентусиазма, отговорността и научните познания, с които младите хора подходиха към подготовката и представянето на проектите. Всички участници са победители и вярваме, че техните креативни идеи ще намерят приложение в полза на пациентите", каза Гергана Пенчева, мениджър „Връзки с институциите и достъп до пазара" в АстраЗенека България.

Предложенията на студентите бяха оценявани от Милена Стойчева, министър на иновациите (юни 2023 г. - април 2024 г.), създател и дългогодишен директор на Junior Achievements България, и съосновател на DHI Cluster, Калин Димчев, генерален мениджър на Microsoft за регион Адриатика и Гергана Пенчева, мениджър „Връзки с институциите" в АстраЗенека - представители на борда на DHI Cluster.

„Аз съм голям радетел и защитник на този подход в развитието на икономиките, на света, на образованието. Вълнувам се, когато виждам, че хората сериозно мислят и търсят решения, защото най-важното нещо е човек да бъде преди всичко създател, а не пасивен консуматор", сподели Милена Стойчева, която е един от основателите и първият председател на DHI клъстер.

С разработените от тях проекти печелившите отбори Innovative Healers и eHealth отправиха послание, че „не е срамно или страшно да отидеш на лекар". Младите хора изразиха стремежа си да има достъп до качествено здравеопазване за всеки. Те получават възможността за кариерно консултиране с представители на мениджмънта на АстраЗенека, както и покани за специални вътрешни и външни събития на DHI Cluster.

Участниците изразиха благодарността си за предоставената възможност да бъдат поставени в реална работна среда и да развият практически проекти в подкрепа на българските пациенти.