Вицепрезидентът на Малави и още 9 души загинаха в самолетна катастрофа
Секция: СВЯТ
11 Юни 2024 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът на Малави и още 9 души загинаха в самолетна катастрофа

/КРОСС/ Откриха останки от самолета, в който е бил вицепрезидентът на Малави. Няма оцелели пътници, съобщи президентът Лазарус Чаквера. Спасителният екип е открил самолета напълно унищожен.

Вицепрезидентът Саулос Чилима и още девет души излетяха в понеделник сутрин, малко след това военният самолет изчезна от радарите на летището. По последни данни времето е било лошо. Изпратени са войници да претърсват гората Чикангава в опит да го открият.

На брифинг във вторник президентът Чаквера заяви, че командирът на отбранителните сили на Малави го е информирал, че операцията по издирване и спасяване е приключила и самолетът е намерен. Той допълни, че е „дълбоко натъжен и съжалява" да информира народа си за ужасната трагедия.

Вицепрезидентът и президентът са от различни партии, но двамата се обединиха, за да сформират съюз по време на изборите през 2020 г.

51-годишният д-р Чилима беше на път да представлява правителството на погребението на бившия министър Ралф Касамбара, който почина преди дни. Бившата първа дама Шанил Дзимбири също е била на борда на самолета.

Самолетът трябваше да кацне на летището в северния град Мзузу, но беше върнат обратно поради лоша видимост.

Д-р Чилима беше вицепрезидент на Малави от 2014 г. насам. Той беше широко обичан в Малави, особено сред младежите, съобщава информационна агенция AFP.

Източник:Би Би Си