Тежко болна жена е държана под ключ, без храна и лекарства и със съмнения, че върху нея е упражнявано насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2024 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тежко болна жена е държана под ключ, без храна и лекарства и със съмнения, че върху нея е упражнявано насилие

/КРОСС/ Случаят е от столичния квартал „Овча Купел". Съседи твърдят, че жената е оставена без грижи, за да се влоши здравето й и да й вземат жилището. На кадри от охранителни камери се вижда как тя се влачи във входа на блока, в опит да избяга.

Когато умира майка й, а дъщеря й заминава да работи в чужбина, бившата й свекърва и братът на бившият й съпруг, се настаняват в жилището й под претекст, че ще й помагат.

Съседи обаче твърдят, че жената е държана заключена, упражнява се физическо насилие и майката на бившия й съпруг иска да й вземе жилището. Хората от блока разказват, че болната жена е държана под ключ от около година. „Те не са й никакви, настаниха се в дома й и явно имат някаква цел", разказват те.

Според живущите в същия блок, обясняват колко е влошено физическото състояние на жената. „Изключително слаба е, видях я в потресаващо състояние - с памперс, мръсна тениска и рана на главата"

Извеждали жената, единствено, когато трябвало да я закарат до пощата, за да й вземат пенсията. Условията в апартамента на болната жена били под всякаква критика, разказва Мариян Иванов, който преди две години влязъл, за да отстрани авария. Вътре беше пълно с дървеници, а жената беше мръсна, некъпана. Според мен не беше и яла от няколко дни, казва той.

Докато можела сама, бившата й свекърва и девера й, принуждавали жената да проси пари и цигари, след което да им ги дават, твърдят още съседите. Дъщерята на жената от няколко години живее в чужбина и също е с често заболяване. Твърди, че върху нейната майка е упражнявано насилие с цел да й се вземе жилището. Дъщерята на жената разказва, че от месеци не може да говори с майка си по телефона.

През март тази година, съседите на болната жена подават сигнал от полицията. Органите на реда обясняват, че апартаментът бил запечатан, а бившата свекърва и девера й, били изведени от жилището.

Жената е била прегледана във ВМА, като лекарите не са установили следи от насилие. С помощта на социалните, болната жена е била настанена в болница в Бухово. Бившата й свекърва обаче я е намерила и я е прибрала отново в жилището.

Аз се грижа много добре за нея. Тя беше в болница, но като ме видя, се зарадва и си я взех, казва бившата свекърва на жената. Аз я храня, но тя иска много повече. Давам й лекарства, сега се чувства по-добре, отколкото в болницата. Ще взема количка, с която да я разхождам, казва бившата свекърва на жената.

От Софийската районна прокуратура обясниха, че е образувано досъдебно производство, за принуда, спрямо болната жена. От дирекция „Социално подпомагане" са намерили начин жената да бъде настанена в лечебно заведение. Това обаче може да се случи само с нейно съгласие.