Протести във Франция. Как политическите трусове във Франция ще се отразят на Евросъюза
Секция: Анализи
13 Юни 2024 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протести във Франция. Как политическите трусове във Франция ще се отразят на Евросъюза

/КРОСС/ Всички държави членки на Европейския съюз гласуваха за своите представители в Европейския парламент. Французите се разбунтуваха и ще ходят на предсрочни избори, след като президентът Еманюел Макрон насрочи такива в края на месеца.

32% спечели партията „Национален сбор", което на практика е 30 депутата повече. В края на миналия мандат бяха 18, т.е. почти двойна е победата. В момента във е изключително интересна и динамична. Нещата се променят буквално с всеки час. Ситуацията е също така доста хаотична Може би това точно и целеше Макрон, когато обяви предсрочните избори - да внесе хаос вътре в партиите и да ги накара по някакъв начин да се обявят кой с кого играе, смята Миряна Станчева - координатор на френската делегация „Национален сбор" в групата Идентичност и демокрация в ЕП.

Според нея наблюдаваме голямо разцепление вдясно:

Партията „Национален сбор" е единна и се очаква да бъде абсолютно водеща и да победи в този предсрочен вот, но вдясно има още два играча. Републиканската партия, която вчера претърпя абсолютни драми и метаморфози. Нейния лидер вчера заяви, че категорично партията на републиканците трябва да се яви заедно с „Националния сбор" и да подкрепи кандидатите за депутат на „Националния сбор", за да може да има едно дясно мнозинство във Франция. Тогава неговите съратници и другите знакови фигури го изключиха. Той се барикадира в централата на партията и те направиха пресконференция от улицата, обясни тя.

Източник: БТВ