Влиза в сила директивата за борба с насилието над жени и домашното насилие
Секция: СВЯТ
13 Юни 2024 15:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влиза в сила директивата за борба с насилието над жени и домашното насилие

/КРОСС/ Днес влизат в сила първите по рода си правила на ЕС за борба с насилието над жени и домашното насилие. Този феномен засяга приблизително една трета от 228-те милиона жени в ЕС. Директивата инкриминира определени форми на насилие срещу жени, включително онлайн, и укрепва достъпа на жертвите до правосъдие, защита и подкрепа. Директивата има за цел да гарантира основните права на равно третиране и недискриминация между жените и мъжете.

Новите правила ограничават насилието, основано на пола и забраняват гениталното осакатяване на жени, принудителните бракове и най-разпространените форми на кибернасилие, като например споделянето без съгласие на интимни изображения (включително дълбинни фалшификати), киберпреследването и кибертормоза. Новите правила са в помощ на жертвите специално в държавите членки, които все още не са криминализирали тези деяния.

Държавите членки разполагат със срок до 14 юни 2027 г., за да транспонират директивата в националното си законодателство.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви: „За първи път криминализираме кибернасилието, основано на пола, като например споделянето без съгласие на интимни изображения, включително дълбинни фалшификати, което е кошмар за много жени. Това насилие често е причината, поради която жените напускат обществения живот. Онлайн насилието е истинско насилие, а насилието срещу жени е ежедневен проблем."